Együttműködési megállapodás Pannonhalma és a Magyar Vívó Szövetség között

2015. április 22-én az iskolai vívásoktatás bevezetésére vonatkozó megállapodást írt alá Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke, valamint Titusz atya, Budapesten a Práter utcában. Az ünnepélyes alkalmon iskolánk vívói vívóbemutatót tartottak.


A Magyar Vívó Szövetség 2013 óta jelentős erőfeszítéseket tesz a vívás, a legsikeresebb magyar olimpiai sportág bázisának növelése érdekében. Egyik legfontosabb eszköze ebben az „Iskolai vívás – Vívás az iskolában” program, amelynek keretében egy-egy iskola diákjai délelőtti, testnevelés órai keretek között, egyesületi-szakosztályi szakmai támogatással ismerkedhetnek a sportággal. A program sikerét mutatja, hogy mára nyolcvan intézmény mintegy kétezer fiatalja vesz részt az iskolai vívásban, ami által néhány év alatt megduplázódott a vívók száma hazánkban. A most megkötött megállapodás értelmében a Pannonhalmi Főapátság által fenntartott mindkét iskolában, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, valamint a Szent Benedek Gimnázium tanintézményeiben megkezdődik a vívás délelőtti oktatása. Ez azt jelenti, hogy az 1500 fiatal oktatásával foglalkozó két intézményben évente mintegy háromszáz új diák ismerkedik meg heti egy vagy két órában a sportág alapjaival. A szakmai hátteret Pannonhalmán a QPAC BDSE vívó szakosztálya, Budapesten a Törekvés, illetőleg a Törökbálinti TTC biztosítja.
A Magyar Vívó Szövetség, valamint a Pannonhalmi Főapátság iskolái között megkötött együttműködés azért jelentős, mert megmutatja, hogy a sportág felekezettől és világnézettől függetlenül képes összekötni a civil szféra intézményeit. Továbbá mintául szolgálhat további, állami és egyházi fenntartójú oktatási intézmények számára. Egyedülálló abban, hogy egy teljes iskolahálózatban bevezetik a vívás iskolai oktatását.
A Szent Benedek Gimnázium Práter utcai tornatermében megtartott, vívóbemutatókkal  egybekötött sajtótájékoztatón Titusz atya a vívósport testet és szellemet egyaránt megszólító erejéről beszélt. Az aláíráson megjelent továbbá a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző Nagy Tímea, az iskolai vívás program védnöke.
Az egyházi iskolákban – így a bencés rend által fenntartott intézményekben is – nagy hagyománya van a vívósportnak.  Az egykori esztergomi bencés gimnáziumban kezdte a vívást Pézsa Tibor, olimpiai és világbajnok; Szennay András egykori pannonhalmi főapát budapesti bencés diákként ismerkedett meg a sportággal, amelyet harminckét éves koráig aktívan gyakorolt. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban 2006 óta van lehetőségük a diákoknak a sportággal ismerkedni. A 2014-2015-ös tanévben már hatvan diák, az iskola diákságának 20%-a jár vívásedzésre három edző vezetése mellett. Pannonhalmán az új tornacsarnokot a sportág igényeinek megfelelően szerelték fel. Az iskola kulturális programsorozata keretében pedig legutóbb Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardozó tartott előadást a diákságnak.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság, MTI