Steiner Attila péntek esti elődása

Steiner Attila

2022. február 4-én, pénteken este 8 órakor a Díszteremben Steiner Attila államtitkár Magyarország zöld úton jár címmel tart előadást. Mik azok a legfontosabb zöldítő intézkedések, amelyek mindennapjainkban is tetten érhetők ma már, és mik azok a legfontosabb, globális klímacélok, amikért jelenleg is küzdünk? Az iskolai zöldtudatosság jegyében az előadás napján szereljük fel a kollégium kis szobáit szelektív kukákkal. Az előadásról készült beszámoló az alábbiakban olvasható.

Klímabajnok-e Magyarország, milyen a megítélése hazai és nemzetközi szinten, vagyis mit üzen számunkra a Zöld Konzultáció? Mi a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv, miért sokszorozzuk meg a napenergia kapacitásunkat, mikorra lepik el a zöld buszok az utakat, lesz-e kevesebb műanyag? Te magad mit tehetsz a környezeted védelméért.

Steiner Attila (2001A) a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

 ----------------------------------------------------------

Magyarország zöld úton jár – Steiner Attila államtitkár előadása

Hogyan éri el Magyarország 2050-re a klímasemlegességet? Azaz hogyan leszünk képesek csak annyi káros anyagot – elsősorban széndioxidot – kibocsátani, amennyit az erdőink képesek elnyelni? Erről is beszélt Steiner Attila államtitkár a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban. Egykori diákunk egyebek mellett a klímapolitikáért felel az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Péntek esti előadásában – Magyarország zöld úton jár címmel - a megújuló energiaforrások, az alternatív hajtású járművek és a hulladékgazdálkodás témaköröt is érintette.

Steiner Attila először a klímavédelem területén meghatározott globális és hazai célokat ismertette. Mint mondta a 2050-re kitűzött teljes klímasemlegességhez vezető úton vannak részcélok. Az ország arra törekszik, hogy 2030-ra az erdőterületek aránya huszonkettőről huszonhét százalékra nőjön, miközben a károsanyag kibocsátást negyven százalékkal szorítjuk vissza. Emellett célul tűzte ki Magyarország, hogy nyolc év múlva az energiafogyasztás huszonegy százalékát megújuló energiaforrásból fedezi. Az államtitkár kifejtette, hogy már most vannak részeredmények. Az Európai Unió 2020-ra húsz százalékos kibocsátáscsökkentést irányzott elő, ezzel szemben azonban huszonnégyet ért el. Magyarország pedig még ennél is jobban teljesített. Harminckét százalékkal sikerült mérsékelni az emissziót. Majd a 2020-ban elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részleteit ismertette Steiner Attila.

Ennek egyik eleme az illegális hulladéklerakók felszámolása, amelynek az egyik legnagyobb hátráltatója, hogy sokszor nem lehet tudni, hol vannak ezek a lerakatok, ráadásul nagyon rövid idő alatt újra fel is töltődnek. Ezen nehézségek kiküszöbölésére hozták létre az úgynevezett Hulladékradar-applikációt. A felületre a lakosság el tudja küldeni az illegális szeméthegyről készült fotót, a rendszer pedig automatikusan a GPS-koordinátákat is rögzíti. Eddig csaknem huszonegyezer bejelentés érkezett az applikáción keresztül, és így húszezer tonna, azaz nyolcszáz vasúti vagonnak megfelelő mennyiségű szemetet tudtak elszállítani a hatóságok. Az illegális lerakók felszámolását és az újratermelődés megakadályozását pályázati forrásokkal is támogatják – fejtette ki az államtitkár.

Az akcióterv részeként 2021-től megtiltották az egyszer használatos műanyagtermékek forgalmazását, 2023-tól pedig szeretné a kormány lehetővé tenni a műanyag- és üvegpalackok, valamint a fémdobozok visszaváltását. Betéti díjjal ösztönöznék, hogy minél több értékes nyersanyag kerüljön vissza a körforgásba. Mint mondta, külföldről sok szemét érkezik a folyókon Magyarországra, és ezt is szeretnék orvosolni.

A célokat ismertetve Steiner Attila kifejtette, hogy szeretnék zöldíteni Magyarország egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátóját, a Mátrai Erőművet. Jelenleg a társaság a teljes magyar emisszió tizennégy százalékát adja. A tervek szerint 2025-re lignittüzelésről gázra állítanák át az erőművet, amivel hatvan-hetven százalékos csökkenés érhető el. A bányagödrök oldalába pedig napelempark létesülne. Mint mondta, ezzel együtt gondoskodniuk kell az erőműben dolgozókról is, hisz a társaság fontos foglalkoztató a térségben, és a lignittermelésre épült az egész régió élete, így annak megszüntetésével új lehetőségeket kell teremteni. A Mátrai Erőmű zöldítéséről jelenleg tárgyalnak az unióval, hogy igénybe tudják venni a forrásokat.

Szólt a faültetési programról is az államtitkár. Minden újszülött után tízet telepítenek, ezzel segítve a klímasemlegesség elérését. Mint mondta, támogatják a napenergia szélesebb körű felhasználását. A célkitűzések között szerepel, hogy 2030-ra a naperőművek kapacitása elérje a hatezer megawattot, jelenleg – mint azt ismertette – kétezerhatszáznál tartunk. Ennek érdekében a kormány pályázati kiírásokkal ösztönzi a lakossági napelemfelhasználását és a napelemparkok létesítését.

Az akciótervben az elektromobilitás támogatása is szerepel. A fiúk hallhattak a zöldbusz-programról, amely révén a hazai, helyi buszflotta mintegy felét cserélik le elektromos járművekre, de ahogy arról az államtitkár beszámolt, már készül az első hazai hidrogén meghajtású busz is. Továbbá pályázatokkal támogatják az elektromos autók és kerékpárok térnyerését. Hozzátette, hogy az akcióterv céljainak eléréséhez a költségvetési és uniós forrásokon túl szeretnék a magántőkét bevonni. Éppen ezért ismét zöldkötvényeket bocsátanak ki, amelyre már korábban is nagy volt a kereslet.

Az államtitkár előadásában külön is beszélt az energetikáról, az okos, azaz a fogyasztói igényekhez és a pillanatnyi energiatermeléshez igazodó rendszerek bevezetéséről, valamint a hidrogénmeghajtású járművekben rejlő lehetőségekről. Emellett szólt a Fit for 55 elnevezésű uniós intézkedési csomagról, amelynek célja a károsanyag kibocsátásának ötvenöt százalékkal való csökkentése 2030-ra.

Majd a fiúk következtek, akiket láthatóan nagyon is érdekelt a téma. Egymás után tették fel kérdéseiket az államtitkárnak. Elsősorban az újrahasznosítás, a visszaváltási rendszer, valamint az elektromobilitás témakörére voltak még részletesebben kíváncsiak. A program zárásaként pedig apró figyelmességgel kedveskedett a diákoknak az államtitkár. Bambuszból készült ajándékokat kaptak a fiúk.