Zöld konferencia

Zöld Konferencia a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diáksága számára

Pannonhalma, 2023. nov. 10.

A gimnázium diákjai számára rendezett Szent Márton-hét egyik fő szála volt az idei Őszi Zöld Napok keretében meghirdetett Zöld Konferencia, amely izgalmas lehetőséget nyújtott a fiataloknak, hogy megismerjék és megértsék a fenntarthatóság, újrahasznosítás és szelektív hulladékgyűjtés, ill. a szenvedélyek leküzdésének kihívásait és megoldásait. A rendezvény célja az volt, hogy felkeltse az érdeklődést a környezetvédelem iránt, és inspirációt nyújtson a diákoknak a fenntartható, lelki és testi értelemben is egészséges életmód kialakításához.

Programszekciók:

 1. Szekció: fiatalok a fenntarthatóságért 

Ebben a szekcióban a diákokkal való interaktív műhelyek és beszélgetések fókuszáltak a fiatalok szerepére a fenntarthatóság terén. A résztvevő diákok megosztották ötleteiket és kezdeményezéseiket, miközben szakértők segítették őket az ötleteik valóságba ültetésében. A résztvevőkkel ismertették a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit, ill. azokat a gyenge pontokat, amelyekre különös figyelmet kell szentelni a hatékonyság szempontjából. A foglalkozást vezette Kapovits István szakértő kollégánk, az iskolai szelektív hulladékgyűjtés rendszerének kialakítója és a Zöld Napok gazdája.

2. Szekció: zöld innováció és kreativitás, a művészet szerepe az értékmegőrzésben:Mélyi

Ebben a szekcióban a konferencia kiemelten foglalkozott a zöld innováció és kreativitás témájával a művészet eszközeivel. Diákcsapatok prezentálták ötleteiket a fenntartható technológiák, újrahasznosítás és környezetbarát design terén. A szekció művészettörténeti előadást kínált a fiataloknak a téma jobb megértéséhez, a szenvedélybetegség és a lemondás történeti hátterét bemutatva Mélyi József és barátai segítségével.

3. Szekció: a szenvedélyek leküzdése

A konferencia harmadik szekciójában a különböző szenvedélyekkel (drog, alkohol, mobiltelefon, számítógépes játék, pornó) mint a környezetszennyezést Helstábés a teremtésvédelmet is érintő témákkal foglalkoztak meghívott vendégeink. A workshopok vendégei – Farnas István és Helstáb Ákos – különböző szervezeteket képviselve mondták el saját tapasztalataikat.

 4. Szekció: gyakorlati zöld kezdeményezések:

A konferencia negyedik szekcióban a gyakorlati fenntarthatósági kezdeményezésekre helyezték a hangsúlyt. Diákok részt vettek műhelymunkákon, ahol megismerhették a komposztálás, a fenntartható kertészkedés és a környezetbarát háztartás gyakorlati aspektusait. A közös gondolkodást a pannonhalmi arborétum és a kertészet munkatársai vezették.

Kiemelkedő élmények és beszélgetések:Farnas A konferencia számos több vendéget vonultatott fel, köztük távolról ide érkező aktivistákat, akik sikeresen indítottak zöld kezdeményezéseket. A diákok számára szervezett pódiumbeszélgetések alkalmával az inspiráló előadók eloszlatták a kétségeket és ösztönözték a diákokat, hogy ők is változást hozzanak létre.

A Zöld Konferencia remek alkalmat teremtett a gimnázium diákjai számára, hogy széles körű ismereteket szerezzenek a fenntarthatóság, szelektivitás, takarékosság témakörében. A diákok aktívan részt vettek a programokban, az iskola diákjainak mintegy fele jelent meg, kicserélték tapasztalataikat és új impulzusokat kaptak a fenntartható életmód iránti elkötelezettségükhöz. A rendezvény sikeresen hozzájárult ahhoz, hogy a fiatal generáció még erőteljesebben kötelezze el magát a környezettudatos élet iránt, és ösztönző példákat találjanak a mindennapi gyakorlatukba illesztendő fenntartható döntésekre. A konferencia illeszkedett a Szent Márton-hét témájához, amely a szenvedélybetegségek jegyében az értékmegőrzés, lemondás témája köré szerveződött.

A konferenciát az NKA támogatta.nka

 

 

 

MűvészetSzekció Szekció