Prószéky Gábor péntek esti előadása

Prószéky Gábor

2021. október 15-én, pénteken este 8 órakor a Díszteremben Prószéky Gábor programozó matematikus, nyelvész tart előadást Emberi nyelvek feldolgozása a mesterséges intelligencia eszközeivel címmel.

Úgy tűnik, az utóbbi években egy technikai áttörés megváltoztatta az emberi nyelvek számítógépes leírásáról kialakult képet. Valóban így van ez, vagy csak olyan eszközöket használunk, amelyeknek nagyon bonyolult leírni a pontos működését? Hogy jobban megérthessük a problémát, áttekintjük a konkrét szövegek elemzésén alapuló modern közelítés, a korpusznyelvészet alapelveit. Áttekintjük a – ma szinte mindenhol mesterséges intelligenciának nevezett – gépi tanulásos módszereknek és az utóbbi időkben azon belül is szinte egyeduralkodóvá váló neurális hálóknak a működését, és további új kérdéseket teszünk fel velük kapcsolatban.

Az előadó a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója, a MorphoLogic nevű számítógépes nyelvészeti vállalkozás alapító tulajdonosa, amely a Microsoft nyelvhelyesség-ellenőrző szoftvereinek volt beszállítója.

Az előadás az MTA Alumni-programjának keretében valósul meg.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!