Mende Balázs péntek esti előadása

Mende

2023. december 8-án 20.00 órakor a Gimnázium Dísztermében Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus tart előadást Az Apokalipszis lovasa – a pestisjárványok nyomában címmel. Az előadás a pestis történetének legjelentősebb mérföldköveit veszi számba, bemutatva a legmodernebb kutatási eredményeket is.

Az utóbbi évek világjárványa kapcsán újra felélénkült az érdeklődés az olyan pusztító pandémiák története iránt, mint a pestis. A pestis hatása mind demográfiai, mind szociokulturális értelemben talán a legjelentősebb az összes történeti epidémia közül. A pestis valódi impaktjának mértéke azonban időről-időre újabb kérdéseket vet fel, újabb megközelítésekre és elemzésekre készteti a kutatókat. A pestis történetének és a mindenkori társadalmakra gyakorolt hatásának újraértelmezése segíthet a modern kori járványok nem csak biológiai módszerekkel történő megismeréséhez.

Mende Balázs Gusztáv (1971, PhD) paleoantropológus, a Szegedi Tudományegyetemen végzett és ott is doktorált. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Intézetének kutatója. Szakterülete a paleodemográfia és a Kárpát-medence népességtörténete.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!