Véssey Gábor kiállításmegnyitója

Véssey

2023. október 13-án, pénteken Véssey Gábor rajzaiból nyílik kiállítás Rajzok a Bibliához címmel a Gimnáziumi Galériában. A kiállítást megnyitja Csordás Zoltán festőművész, gimnáziumunk tanára.

Véssey Gábor idén 75 éves. Ahhoz a generációhoz tartozik, aki teljes intenzitásában megélte a működő szocializmust, és a rendszerváltással egy új világba került anélkül, hogy lakhelyet változtatott volna. Mindkét társadalmi formációt a festőművész kívülálló és témakereső gyanakvásával szemlélte, így munkáinak túlnyomó többsége közvetlen reflexió az ember általános léthelyzetét megnehezítő kicsinyes viszonyok közép-európai változataira. Képeinek állandó eleme az irónia és a humor. Véssey az expresszionizmus és a szürrealizmus örököse, akire erősen hatott az olasz transzavantgárd és az angol Francis Bacon festészete. Minden képén ott van az elmaradhatatlan figura. Véssey számára a kép alapvetően figuratív, sőt a figura nála a kép lényege. Véssey képein a történések az emberrel történnek, az ember történései, aki egy szürreálisan valószerűtlen viszonyokból szőt, sokszor szinte csapdaszerű geometrikus térben próbál boldogulni.

A jelen kiállítás Véssey Gábor hatalmas grafikai munkásságának egy szűkebb műcsoportjából merít. Bibliaillusztrációiból mutatunk be néhányat. Amit a falakon láthatunk azok az eredeti rajzok, ezek nyomatai illusztrálják a nyomtatott könyvek lapjait. Csordás Zoltán