Két és fél milliárd iskolákra, óvodákra

Kisalföld, 2015. október 27., kedd, Hancz Gábor

Győr-Moson-Sopron - Az elmúlt ötven év legnagyobb iskolafelújítási programja kezdődik meg Magyarországon – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiderült: a kormány mintegy 80 milliárd forint uniós pénzt osztott szét 253 nyertes intézményfenntartó között iskolák és óvodák fejlesztésére, felújítására. Összehasonlításképpen elhangzott: az összeg több, mint amit az elmúlt négy-öt esztendőben ilyen célra fordítottak. A megyébe több mint két és fél milliárd forint jutott.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter elmondta: az eredetileg 55 milliárd forintnyi uniós pénzre a pályázók több mint 300 milliárd forint értékben nyújtottak be kérelmeket. A kabinet ezért úgy döntött, hogy lehetővé teszi a 2007–2013 közötti keret egy részének korábbi megnyitását, hogy a regionális fejlesztési tanácsok még az idén további legalább félszáz közoktatás-fejlesztési projekt támogatásáról dönthessenek. A most elbírált pályázatok alapján a 2009/2010-es, illetve a 2010/2011-es tanévben már a megújult intézményekben kezdődhet meg az oktatás.

Hiller István oktatási miniszter utalt az egy évvel ezelőtt közzétett felmérésre, amely szerint Magyarországon az iskolaépületek több mint 40 százaléka 1945 előtt, 14 százaléka 1960 és 1970 között, 16 százaléka pedig 1970 és 1980 között létesült. A tárca vezetője közölte: 1990 és 2000 között összesen 854 iskolaépület épült vagy újult meg. A központi költségvetésből kimondottan iskolafelújításra 1998-ban 597 millió, 2000-ben 4,1 milliárd, 2002-ben 5,4 milliárd forint állt rendelkezésre.

Győr-Moson-Sopron megyébe valamivel több mint 2,5 milliárd forintot ítéltek oda a 80 milliárdból. A legnagyobb összeget, 492 millió forintot Csorna kapta a Széchenyi általános iskola és az óvoda felújítására. Szil 200 millióból fejlesztheti alma materét. Tényőnek 77 millió forint jutott. A pénzből többek között az óvodát bővítik egy csoportszobával, néhány helyiséggel és napkollektorokat is felszerelnek.

Écsnek és Ravazdnak összesen 339 millió forintot szavaztak meg. Előbbi községben az iskolát és az óvodát, utóbbiban az óvodát újítják fel.

Fertőszentmiklósnak 200 millió forintot ítéltek oda iskolája rekonstrukciójára, tornacsarnoka bővítésére. A megyei önkormányzat fenntartásában működő, hallássérültekkel foglalkozó soproni Tóth Antal Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény átalakítására-felújítására ugyancsak 200 millió forintot adtak. A hűség városába további 150 millió forint jutott, de az sem a helyi önkormányzat pályázatára: a Nyugat-magyarországi Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodáját fejlesztik az összegből.

Gyömöre szintén megújíthatja az oktatási környezetet: a 156 millió forintból az iskolában többek között aulát, logopédiai foglalkoztatót és könyvtárhelyiséget alakítanak ki. Mosonszentmiklós 326 millió forintból a jelenleg két helyen működő általános iskoláját költözteti egybe az alsó tagozat épületének bővítésével, emellett nyelvi labor és tornaszoba létrehozására is költenek. A fűtési rendszert úgy alakítják át, hogy a geotermikus energiát is hasznosítani tudják.

Győrújbarát 305 millió forintot kapott az iskola rekonstrukciójára, nyelvi laborral és étkezővel való bővítésére. A pénzből az óvodát is bővítik egy csoportszobával, valamint felújítják a konyhát. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium 200 millió forintot kapott hely- és energiatakarékos átépítésre, illetve informatikai és oktatástechnológiai fejlesztésekre. Külön hangsúlyt kap az épület akadálymentesítése is.

Külső hivatkozás: www.kisalfold.hu/gyori_hirek/ket_es_fel_milliard_iskolakra_ovodakra/2068435/