Századokban mért idő

Népszabadság, 2010. július 30., péntek, Hajba Ferenc

A bencések egyik fő küldetése a tanítás, az iskola és a kollégium gazdagítása, a nevelés feltételeinek a megteremtése a legfontosabb feladataik közé tartozik. Most háromszázhúsz gimnazista tanul itt – ottjártamkor éppen egy külföldi érdeklődővel beszélgetett portugálul Juhász-Laczik Albin prefektus –, s a lehetőségeket jól jellemzi, hogy a tantervi ismereteken túl 54 szakkör közül választhatnak a diákok.

– Lehetőséget kínálunk az értelmes időtöltésre, de nem adunk időt az értelmetlen foglalatosságokra – fogalmazza meg oktatási törekvéseiket Albin atya.

A győri bencések már lány tanulókat is fogadnak, Pannonhalmán azonban erre az épület adottságai miatt a fejlesztések után sincs lehető ség. A gyakran harmincágyas hálótermek egy részét megszüntették, s kisebbeket alakítottak ki helyettük. A szakköri csoportfoglalkozásokra alkalmas újszobákat a kollégium alatt, a hegy gyomrában megépített szinteken helyezték el. Itt kapott helyet a kisállatgondozó is: a diákok elhozhatják magukkal házi kedvenceiket, ápolhatják őket, foglalkozhatnak velük. A havi egyszeri hazautazáskor pedig a prefektusok, az atyák gondozzák a papagájokat, kígyókat, degukat, tengeri malacokat, vérszívó pintyeket.

 

Külső hivatkozás: http://nol.hu/utazas/20100722-szazadokban_mert_ido