Fejlesztés és felújítás a gimnáziumban

Kisalföld, 2009. április 27., hétfő, Gülch Csaba

Pannonhalma - Egy kétszázmillió forinttal támogatott beruházás eredményeként korszerűsítik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium belső tereit. A munkálatok június végén kezdődnek és a tervek szerint októberben fejeződnek be.

Hetven évvel ezelőtt, 1939-ben kezdték építeni a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégiumot. A magyar oktatástörténetben egyedi megoldásnak számított, hogy a két egység egybeépült, vagyis a közösségek a diákotthonban is együtt maradtak, egy hálóban laktak, osztályfőnökük pedig többnyire a diákotthoni nevelő, a prefektus volt. Szent Márton hegyén az iskolát 1948 júniusában államosították, a monostorral összekötő folyosókat lefalazták. Az intézmény rendi gimnáziumként 1950-ben indulhatott újra. Egyike volt annak a nyolc katolikus középfokú intézménynek, amelyek a diktatúra éveiben is fennmaradhattak Magyarországon.

Az épület felújítását az tette szükségessé – miként azt Polgári Istvántól, az intézmény gazdasági vezetőjétől megtudtuk –, hogy a tantermek és a hálók elrendezése és kialakítása már nem praktikus, az iskolának nincsenek megfelelő nyelvi termei, elegendő informatikahelyisége, de számos kihasználatlan tér található az épületben.

– Gondot jelent például, hogy a kollégiumban nincs elegendő négy-hat fős kisháló, így nem jut minden végzős gimnazista kis szobához. Problémát jelent az is, hogy a hálók rossz beosztása miatt a korosztályokat nem tudjuk külön helyiségekben elhelyezni, így az eltérő korú és időbeosztású diákok sokszor zavarják egymást, továbbá nincs elég szoba a nevelőtanárok méltányos elhelyezésére sem – említette a Kisalföld érdeklődésére Polgári István.

– Jelenleg a gimnázium és a kollégium térben és funkciójában nem különül el egymástól, ez rossz hatással van a tanulók iskolai teljesítményére, a délutáni kikapcsolódásra, és nehezíti a diákok felügyeletét is. Emellett meg kell említeni, hogy a jelenlegi bejárat, a lift, illetve a lépcsőház nem alkalmas a teljes épület akadálymentes bejárására, miként a vécé, a zuhanyzó sem megoldott a mozgáskorlátozottak részére. Ezért váltak szükségessé a hely- és energiatakarékos átépítések, az informatikaoktatás-technológiai fejlesztések. Külön hangsúllyal szerepel a tervben például az akadálymentes kollégiumi szoba és zuhanyzó kialakítása.



Polgári István elmondta, hogy a júniusban kezdődő belső átalakítás részeként szétválasztják az intézmény gimnáziumi és kollégiumi részét. Bővítik a 4 és 6 ágyas hálótermek számát, például egy jelenlegi tanteremből tíz új szobát alakítanak ki, ahová 56 diákot tudnak elhelyezni. Akadálymentesítik az épület valamennyi szintjét és helyiségét, a vizesblokkot és a kollégiumi szobákat is. Az új tantermeket indukciós hurokkal szerelik fel, amely a hallókészüléket használó diákok részére nyújt segítséget.

Polgári István szerint a projekt fontos eleme a tűzvédelmi és biztonsági rendszer kialakítása, illetve a helyiségenként szabályozható, várhatóan 20 százalékos megtakarítást eredményező fűtési rendszer megvalósítása is. A korszerű informatikatermek mellett három multifunkcionális nyelvi, zenei helyiséget is kialakítanak az épületben, valamint az alagsorban egy olyan 72 állásos biciklitárolót, amely a környezettudatos életmódot népszerűsíti.

A gazdasági vezető szerint a gimnáziumot és a kollégiumot érintő fejlesztések a megkülönböztetésektől mentes, magas színvonalú, informatikailag támogatott nevelést és oktatást, a tanulói létszám jelentős emelkedését szolgálják.

Külső hivatkozás: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/fejlesztes_es_felujitas_a_gimnaziumban/2096662/