Szent Márton nap 2008.

Magyar Kurír, 2008. november 07., péntek

Pannonhalmi gyűjtés cigánymissziók javára

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium minden évben a Főapátság védőszentjének ünnepén, november 11-én, Szent Márton napján iskolanap keretében jótékonysági gyűjtést szervez, mindig egy adott téma jegyében. A befolyt összeggel idén cigánymissziókat támogatnak.

A gyűjtés apropója az a mozzanat, amelyről a szent legendája számol be: Márton lehajol a ruhátlan koldushoz, és fél köpenyét odaadja neki. Tavaly 1 millió forint gyűlt össze a diákok zsebpénzéből – tájékoztatta szerkesztőségünket Barcza István igazgatóhelyettes.

Idén a cigányság témájának középpontba állításával a Gimnázium szeretné közelebb hozni diákjaihoz a cigányság kultúráját, mindennapi problémáit.

A gyűjtés során befolyt összegből két cigánymissziót végző alapítványt támogatnak, amely tanodát működtet, ruhát és ebédet oszt rászoruló cigány fiatalok, családok számára. A gyűjtés része a Gimnázium által szervezett „Cigány hét avagy Roma napok” című rendezvénysorozatnak, amely a cigányság mai helyzetét, kultúráját állítja középpontba.

A diákok filmvetítésen vehetnek részt, meghallgathatják többek között Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár előadását a hazai cigánypolitikáról, két végzős diák pedig a cigányság kultúrájáról beszél. A programot a Szilvási Folk Gipsy Band koncertje zárja.

Külső hivatkozás: http://www.magyarkurir.hu/?m_op=view&id=24465