Országos szavalóverseny a „Nyugat” századik születésnapja tiszteletére

Bencés Hírlevél, 2007. december 12., szerda, Komálovics Zoltán

A huszadik századi magyar irodalom meghatározó szellemi műhelyének, a NYUGAT folyóiratnak 2008 januárjában ünnepeljük a százéves évfordulóját. Ebből az alkalomból az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a verseny társkiíróival – az MTA Irodalomtudományi Intézetével, a Petőfi Irodalmi Múzeummal, a Magyartanárok Egyesületével, a Magyar Olvasástársasággal és a Budavári Önkormányzattal közösen – szavalóversenyt hirdetett középiskolás (gimnazista, szakközépiskolás és szakiskolás, 9-12/13. évfolyamos) diákok számára.

A szavalók az iskolai versenyek után egy regionális középdöntő után juthattak be az országos döntőbe. A regionális döntők nyolc kijelölt helyszínének egyike a Pannonhalmi Bencés Gimnázium volt. A versenyt november 13- án rendeztük meg. Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyéből összesen 29 versenyző érkezett a területi döntőre. Iskolánkat Gajdics Máté 12. B osztályos tanuló képviselte Szabó Lőrinc A homlokodtól fölfelé című versével. A versenyt kétfordulós rendszerben bonyolítottuk le. Az első fordulóban a kötelező verset mondták el a tanulók, majd a legjobb 13 versenyző közül a szabadon választott versek alapján döntöttünk. A pannonhalmi versenyről három diák jutott az országos döntőbe. Első helyezést ért el Tóth János a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulója József Attila Nagyon fáj című versével. Második helyezett lett Miks Noémi a mosonmagyaróvári Haller János Gimnázium tanulója Szabó Lőrinc Különbéke című versével. Harmadik helyezést ért el Árvai Péter a győri Szabadhegyi Oktatási Központ diákja József Attila Éhség című versével. A verseny megrendezéséért Mann Jolán az OSZK munkatársa mondott köszönetet iskolánknak.

A szavalóverseny zsűrijének elnöke Villányi László József Attila-díjas költő volt. A zsűri tagjai: Ungvári István színművész (Győri Nemzeti Színház), Pottyondy Nóra középiskolai tanár és az iskolánkat képviselő Borián Elréd atya.

A jó hangulatú verseny során nagyon sok tapasztalatot és élményt szereztünk. A verseny színvonalát jelzi, hogy a pannonhalmi döntőn harmadik helyet szerzett Árvai Péter az országos döntőn második helyezést ért el (a versenyt Nagyhegyesi Zoltán, a kecskeméti Bolyai János Gimnázium tanulója nyerte meg).

A szavalóverseny országos döntője 2007. november 26-án, Babits Mihály születésnapján volt Budapesten, a Budavári Palotában, az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében. A szavalóverseny zsűrijének elnöke Jordán Tamás színművész, a Nemzeti Színház igazgatója volt. A döntőt Sediánszky János rádiós, a Budavári Önkormányzat alpolgármestere vezette.