Szent Márton nap 2007

Kisalföld, 2007. november 12., hétfő, Gülch Csaba

Pannonhalma - Régi hagyomány a pannonhalmi bencés gimnáziumban, hogy a Szent Márton-napi gyűjtést nemes célra ajánlják fel a diákok. Kárpátalja és Erdély után az idei bevétellel egy kongói missziós kórházat támogatnak.

Kongó, Mozambik és Ghána mindennapjairól, a verbita, a Nyolc Boldogság szerzetesközösség, a Szent Egyed közösség Afrikában végzett missziós munkájáról láthattak-hallhattak filmes és mesélt beszámolókat a hétvégén a pannonhalmi bencés diákok.

Nem véletlen, hiszen az idei Szent Márton-nap központi témája a fekete földrész volt. Apropóját egy „családi" esemény adta: a Nyolc Boldogság szerzetesközösség tagjaként hazalátogatott Kabindából Richárd atya – a bencés gimnázium igazgatójának, Hardi Titusznak testvére –, aki orvos a kongói szemklinikán.

Évek óta hagyomány, hogy a Márton-napi színes forgatag, a bolhapiac, az árverés, az osztálybüfék, a saját készítésű vacsora bevételét a diákok valami kiemelt, nemes célra ajánlják fel. Korábban kétszer gyűjtöttek a karácsfalvai (Kárpátalja) görög katolikus Sztojka Sándor-líceum javára, a tavaly összegyűlt összeget – 900 ezer forintot – pedig a jeles erdélyi néprajzkutató, Kallós Zoltán által alapított válaszúti szórványkollégium kapta.

A vendégek: Afrikáról meséltek a `csendesórán` a Ghánából érkezett, magyarországi teológián tanuló fekete kispapok.

A programhoz „igazodva" úgy döntött a közösség, hogy a Szent Márton-napi bevétellel 2007-ben a kabindai szemklinikát segítik. Erről szólt Pannonhalmán a hétvégi program, ezért meséltek a „csendesórán" a verbita missziós munkáról a Ghánából érkezett, magyarországi teológián tanuló, fekete kispapok, ezért vetített Kongóról Richárd atya, ezért mutatták be szolgálatukat a „szentegyedesek" és ezért szólt a rock, ezért szólt a dobokkal, dalokkal „elmesélt" ghánai muzsika.

Erről üzent – Szent Márton szellemében – Várszegi Asztrik főapát vezetésével a szombat esti vesperás és tegnap reggel az ünnepi liturgia.

Köszöntőjében Hardi Titusz is azt hangsúlyozta: „miként Szent Márton tette, észre kell venni azokat, akik dideregnek-fáznak, akik a jó szóra vágynak, akiknek szükségük van a krisztusi szeretetre". Az egyik ghánai származású, tört magyarsággal beszélő verbita kispap is azt erősítette meg: „Isten kegyelméből élünk! Születésekor a Teremtőtől mindenki valamiféle talentumot kapott. Hálából ezt kell felhasználnunk az emberek javára, Isten dicsőségére."

A melki kapcsolat

Szent Márton napján ünnepelték a melki (Ausztria) és a pannonhalmi bencés gimnázium közötti testvérkapcsolat 20. évfordulóját is. Az osztrák küldöttség vezetőjével, a melki apátság perjelével és a gimnázium igazgatójával tegnap délelőtt találkoztak a diákok.