A fél köpönyeg nyomában - Szent Márton ünnep Pannonhalmán

Magyar Kurir, 2006. november 14., kedd, Polgári István

Szent Márton napján idén is színes programok várták a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium diákjait és tanárait. A diákok Szent Márton nyomdokain haladva a Márton-napi programok bevételeit mindig valamilyen jótékony célra ajánlják fel. Az összegyűlt pénzt ebben az évben az Erdélyben található Válaszúti Szórványkollégiumnak juttatják el a diákok. A kollégium azoknak az észak-mezőségi óvodásoknak és kisiskolásoknak az oktatását vállalja fel, akiknek szülőfalujukban vagy annak közelében nincs lehetőségük saját anyanyelvükön tanulni.

Idén 25 éves a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és a meschedei (Németország) bencés gimnázium testvérkapcsolata. Az első diákcsoportot 1981-ben a jelenlegi főapát, Várszegi Asztrik vezette Meschedébe. A jubileum alkalmából a meschedei gimnázium diákjai és tanárai is részt vettek a Szent Márton-napi eseményeken, élükön Dominicus Meier meschedei bencés apáttal.

Az idei események november 10-én, pénteken délután, a hagyományos Márton-napi vásárral kezdődtek. A jó hangulatú bolhapiacon a diákok otthonról hozott; szülők, rokonok, barátok segítségével összegyűjtött, illetve tanáraiktól és a bencés szerzetesektől egybegyűjtött „portékájukat” kínálták eladásra: ruhák, cipők, könyvek, műszaki cikkek és még ki tudja hányféle árucikk cserélt gazdát a délután során. A tanárok sem maradtak ki a vidám forgatagból: személyes tárgyaik is árverésre kerültek (a mutatópálcától az iskolai köpenyen át a régi egyetemi tankönyvekig) a diákok legnagyobb örömére.

  A vásári forgatagot követően fogadta a gimnázium a válaszúti szórványkollégium küldöttségét, élükön Kallós Zoltánnal, a neves folkloristával. A 80 éves „tanár úr” és a szórványkollégium két tanárának előadásán keresztül a diákok és a tanárok betekintést nyerhettek az erdélyi szórványmagyarság életébe, a megmaradás napi küzdelmébe. A szórványkollégium négy, népviseletbe öltözött lánytagja Kallós Zoltán tanár úr vezetésével az előadás során többször is megénekeltette a diákokat és a tanárokat.

Az előesti, ünnepi vesperásra az egész gimnázium átvonult a bazilikába. Válaszúti vendégeinket mélyen megérintette ez a meghitt, közös ünneplés. A vesperás után a hagyományos vacsora következett volna, a diákok nagy része azonban másképp döntött: lemondtak a péntek esti „hivatalos” étkezésről, és ennek árát is felajánlották a szórványkollégium javára. Persze senki nem maradhatott éhesen, ezért este hétkor megnyitottak büfék: a vállalkozó szellemű osztályok különböző stílusú étkezési lehetőségeket kínáltak.

A szombati, november 11-i program ünnepi liturgiával indult, melynek főcelebránsa és igehirdetője Dominicus Meier meschedei bencés apát volt. Részt vettek rajta a bencés atyák és testvérek mellett a zirci ciszterci közösség képviselői is. Az apát úr a figyelmes élet fontosságát állította homíliájának középpontjába.

A liturgiát követően a gimnázium idősebb diákjainak lehetőségük nyílt az apát úrral való személyes találkozásra, míg az új diákok Szent Márton életéről hallgattak előadást. Az előadás után a gimnázium legfiatalabb diákjai köszöntötték a Pannonhalmi Főapátság jubiláló és nyugdíjas munkatársait, majd következett az ünnepi ebéd. Délután a sporté volt a főszerep: volt teremfoci-bajnokság, talicskázás, kosárlabda, de a pálmát egyértelműen a tanárok szkanderversenye vitte el.

Este nyolc órától a meschedei gimnázium volt és jelenlegi diákjaiból álló, több mint 20 fős big band adott koncertet. A koncert után került sor az ünnepélyes „eredményhirdetésre”, amely minden várakozást felülmúlt: a két nap során 912 000 Ft gyűlt össze a válaszúti szórványkollégium javára. Az összeget a legtöbb adományt összegyűjtő gimnázium tagjaiból álló küldöttség személyesen juttatja el a kollégium számára.

A Márton-napi vigasságokat a gimnázium lépcsőházában közösen elénekelt „Immár a nap leáldozott” kezdetű esti himnusz zárta.