Karácsfalvi Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum

2009 MÁRCIUSÁIG MEGVALÓSULT KÖZÖS PROGRAMJAINK

 

2002. november 11-én a gimnázium hagyományos Szent Márton napi jótékonysági vásárán 350 000 Ft gyűlt össze, amit a líceumnak adományoztunk. Az ünnepségen jelen volt Orosz István görög katolikus atya, a líceum megálmodója.

2003 nyarán két turnusban a gimnázium tanárai diákokkal részt vettek a líceum építési munkálataiban.

2004. évi Szent Márton napi jótékonysági vásár bevételét ismét a Líceumnak adományozta a gimnázium, magyar, történelem tankönyvek, földrajz- és történelem atlaszok formájában. A líceum diákjai az iskolánk vendégei voltak.

2005 nyarán a gimnázium egyik osztálya a Szatmár-Bereg vidéken biciklitúrázva három napot töltött Karácsfalván, az ott nyári nyelvi-táborozó diákokkal.

2005. évi Szent Márton napon Marosi István atya vezetésével egész busznyian, több mint harmincan voltak vendégeink, közös programokat szervezve a diákjainkkal.

2006. március 9-11-ig látogattunk Karácsfalvára, résztvettünk a líceum ünnepségein.

2006. október 19-22-ig látogattunk Karácsfalvára, a Sztojka Sándor kultúrális hét keretében részt vettünk programokon, valamint tankönyvadományt vittünk az iskolának.

2007. március 1-6-ig voltak vendégeink a Karácsfalvai líceum diákjai és tanárai, a hétvégét diákjainknál töltötték

2007. november 22-27-ig az eddigi legnagyobb létszámmal, 35 fővel tettünk hosszú kirándulást Karácsfalvára.

2009. március 20-25. között 20 diák és 11 kísérőtanár vendégeskedett Pannonhalmán. A Líceum lelki-igazgatója röviden így jellemezte az itt eltöltött idő: ablak volt számunkra a világra az ittlétük.

 

Kakasi Dávid 9.a és Bajnóczi Gábor tanár úr cikke a 3000 példányban megjelenő időszaki kiadványban, a Pannonhal-MA c. újságban (I. évf. 3. szám):

2009.03.20 péntek. Záhonynál egy fehér Ikarus lépi át a határt fél tízkor és továbbindul, hogy átszelje az országot. Úgy néz ki, felénk tart. Pár óra múlva Bajnóczi tanár úr kap egy fülest, amely ezt igazolja. Így aztán minket, körülbelül húsz „beszervezett” pannonhalmi diákot 17:30 körül a kapu elé vezényel, hogy bencésekhez méltó módon fogadjuk a vendégeket, akiknek – most már elmondom, – tényleg Pannonhalma volt az úticéljuk, mivelhogy ők a kárpátaljai testvérdiákjaink, akik Karácsfalváról érkeztek hozzánk húszan, tanáraik kíséretében.

Másnap – hála legyen Benedek atyánknak – később kezdhettük a napot és az osztályterem helyett is a bazilikát céloztuk meg, hogy részt vegyünk az ünnepi szentmisén, együtt a karácsfalvaiakkal. Amint az később kiderült, volt, aki megijedt az orgonától – ugyanis ők, görög katolikusok nemigen használnak ilyet –, de attól függetlenül tetszett nekik a másfél órás liturgia. Utána megettük a szokásos „vasárnapi” ebédet, majd bejártuk az egész gimnáziumot. Délután kötetlen séta, majd Egy jó koncert következett. Este hatkor Asztrik atya tartott csendesórát nekik a bencések életéről.

Vasárnap Tihanyban, az apátság melletti kilátóteraszról gyönyörködtünk a balatoni tájban, Richárd atya köszöntött minket a szentmisén. Ebéd után egyik tihanyi diáktársunk édesanyja vezetett körbe minket a templomban és az apátságban. Tihanyból a veszprémi állatkertbe vezetett utunk, ahol sokféle állatot láthattunk és ismerhettünk meg, köztük a pár hetes lámabébit. Pannonhalmára visszaérve nyolctól kilencig különféle csoportjátékokat játszottunk a tornateremben, igen jó hangulatban.

Az új hét első délelőttjét a várkörön belül töltöttük. Kilenckor Miksa atya mutatta be a Főkönyvtárat, majd egy rögtönzött idegenvezetéssel mi mutattuk meg kárpátaljai diáktársainknak a „Vár” többi részét. Ezek végeztével, 11:00-től „kihelyezett” magyar-, matek-, kémia-, földrajz-, tesi- és más órákon vehettek részt, a mi tanóráinkba bekapcsolódva. Este pedig Jákó testvér velük is megosztotta a bazilika megújítási-felújítási terveit. Aznap mindenki nyugodtan feküdt le: másnap továbbalvás!

Az utolsó teljes napon is gazdag volt a program: egész napos kirándulás a Cuha-völgybe! Az ország talán legszebb vasútvonalán Porva-Csesznekig utaztunk, onnan pedig indulhatott a séta, hogy aztán a piros jelzésen a Cuha-völgy végénél Vinyére érkezzünk. Ahogy azóta olvastam a Görögtűzben, a karácsfalvi iskolaújságban – „A legtöbbet talán ezen a napon nevettünk, mégpedig azon, hogy a tanárok hogyan kelnek át a folyón.”  A vinyei Pokol csárdához érve („Ide menj be, ne a mennybe!”) még egy nagyot métáztunk is. Ünnepélyes búcsúvacsora zárta a programot.

Úgy gondolom – és nem csak én, hanem mi és kárpátaljai diáktársaink egyaránt – hogy érdemes volt ellátogatniuk hozzánk. Úgy gondolom, hogy érdemes volt a Líceum építésétől fogva építeni ezt a testvériskolai kapcsolatot és ezáltal évről-évre egymáshoz utazni, hiszen így egyrészt mind a két fél olyan tájakra utazhat, ahová még azelőtt sohasem, másrészt mindenki köthetett új barátságokat is. (Kakasi Dávid 9.a)

 

2002-ben indult a kapcsolat. Szent Márton napi-gyűjtés után együtt-építés: iskolát és kapcsolatot. Hét év, tíz találkozás. Először járunk Kárpátalján. Először járnak Magyarországon. A határon várakozunk egy hajdanvolt birodalomba való belépéshez. A határon várakoznak a hazatérésre. Disznótor, biciklitúra, kápolna-búcsú, Vereckei-hágó vár minket. Pincészet, Tihany, Miserere, Cuha-völgy várja vendégeinket. Olyan szeretettel fogadnak, úgy érezni, sosem tudjuk eléggé meghálálni. Érzi ezt a diák is: semmi csillogás, de visszavágyik. Vendégszeretet, melyet csak kivételes helyeken tapasztalhatunk meg. Nem csak kirándulás, hanem feltöltődés. Együtt reméljük a következő ezer évet. (Bajnóczi Gábor)

 

A 2009-es pannonhalmi látogatás

2009. március 20. és 25. között iskolánkban vendégeskedik egyik testvériskolánk, a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum diákcsoportja. Vendégeink fogadásában tanárok és diákok egyaránt részt vesznek. A nálunk töltött egy hét programja itt olvasható:

Március 20. péntek:

  • 18.00: Szent Benedek ünnepe – 1. vesperás
  • 18.45: Vacsorát követően pihenés, szállás elfoglalása

 Március 21. szombat:

  • 8.30: reggeli
  • 10.00: Szent Benedek napi ünnepi szentmise
  • Kiállítás megnyitó közvetlenül a mise után / ebéd
  • Ünnepi díszebéd a barokk ebédlőben / ebéd után a gimnázium bemutatása
  • 16.00: Egy jó koncert - tornaterem
  • 20.00: mozi / beszélgetés

 Március 22. vasárnap

  • 7.00: reggeli
  • 7.40: Indulás a Tihanyi Bencés Apátságba
  • 10.00: szentmise
  • 1/2 12: ebéd, közvetlenül utána vezetés az apátságban
  • Herend; Zirc/Csesznek
  • közös játék a tornateremben

 Március 23. hétfő

  • 8.00: reggeli
  • 9.00: apátság megtekintése / könyvtár – Miksa atya
  • 11.00: tanítás: tanároknak – diákoknak
  • 12.00-14.00: ebéd
  • 14.30: foci – kispálya / méta – arborétum
  • 17.30: filmvetítés: "Bárki vagy, aki a mennyei hazába igyekszel..." – Másfél évezredes életforma Pannonhalma monostorában
  • 18.30: vesperás/vacsora
  • 20.00: Fehérváry Jákó előadása a bazilika felújításáról

 Március 24. kedd

  • 8.00: reggeli
  • 8.30: indulás a vasútra
  • kirándulás: Porva-Csesznek – Vinye (– Bakonyszentlászló)
  • 18.00: Ünnepi vacsora – Szél Fiai Fogadó

 Március 25. szerda:

  • A vendégek hazautazása