Csaknem egymillió-nyolcszázezer forint a Covid-árváknak

Több mint másfél éve, hogy a koronavírus járvány az egész világot megtorpanásra kényszerítette. Többen elveszítették munkahelyüket, és családok törtek ketté. Több száz gyermek maradt árván vagy félárván, mert a fertőzés elragadta szüleiket.  Nekik segít az Áder János által alapított Regőczi István Alapítvány és most a Pannonhalmi Bencés Gimnázium is. A szervezetnek ajánlották fel diákjaink a Szent Márton-hét teljes bevételét, pontosan 1 799 341 forintot.

Áprilisban született meg a gondolat, hogy a köztársasági elnök és felesége segítséget nyújtson a koronavírus miatt árván vagy félárván maradt gyerekeknek. Ahogy azt Áder János felesége, Herczegh Anita a Szent Márton-héten diákjainknak elmesélte, férje egy ismerősüktől hallott egy hétgyermekes édesanyáról, aki lélegeztetőgépre került, és imalánc indult érte. A hölgy egyébként egyik tanulónk édesanyja, aki a Szent Márton-héten férjével együtt beszélt gyógyulásáról. Bár Viktória története jól végződött, arra indította a köztársasági elnököt és feleségét, hogy felmérjék, mennyi gyermek veszítette el egyik vagy mindkét szülőjét a koronavírus miatt.

Végül néhány hét alatt hivatalosan is létrehozták az alapítványt, melynek alapítója Áder János, míg kuratóriumi elnöke felesége lett. A szervezet névadójának pedig Regőczi Istvánt választották. Az atya 1915-ben szegény családban született, két testvérét a spanyolnátha ragadta el. Szegényházba került, ahonnan egy belga kanonok emelte ki. Később Belgiumban pappá szentelték, majd hazatért Magyarországra és több száz olyan gyermekről gondoskodott az általa létrehozott gyermekotthonokban, akik a második világháborúban veszítették el szüleiket. Ahogy azt Herczegh Anita hangsúlyozta, bár nekik nem kell hajlékot építeni az árvák feje fölé, de ők is javítani szeretnének a sorsukon.Herczegh Anita

Az alapítvány célja, hogy a Covid-árvákat egészen felnőtt korukig, vagy ameddig önállóan talpra nem tudnak állni, támogassa. Ahogy egy szülőnek is – mondta Herczegh Anita. Vagyis, ha egy gyermek már elmúlt 18 éves, de még tanul, és nem tudja ellátni magát, számíthat a segítségükre. Mióta létrehozták az alapítványt, számtalan tragédiával találkozott – mesélte. Vannak családok, ahol az idősebb testvér lett a kicsik gyámja. Például egy 18 éves fiú vállalta, hogy gondoskodik 15 és 5 éves öccseiről. Egy 25 éves, egészségügyben sokszor éjszakába nyúlóan dolgozó 25 éves fiatal pedig három húga gyámja lett. „Példaértékű, ahogy ezek a huszonévesek hirtelen sokgyerekes családanya, családapa szerepébe csöppenve helytállnak” – mondta meghatódva. „Ezek a gyerekek minden egyes pillanatban a kisebb testvérük gondjával vannak elfoglalva, minden egyes fillért arra tesznek félre, hogy a kisebbik testvér ne szenvedjen hiányt semmiben” – tette hozzá.

Számos különböző sorsot tárt a diákok elé Herczegh Anita. Mesélt egy fiúról, aki három éve veszítette el édesapját, tavasszal pedig az édesanyja hunyt el koronavírusban, alig egy hónappal az érettségi előtt. Úgy készült a vizsgára, hogy közben még elgyászolni sem tudta édesanyját. Az alapítvány neki is támogatást nyújtott. Ahogy immár több mint hatszáz gyermeknek segítettek átlagosan kétszázezer forint egyszeri segéllyel. A céljuk azonban az, hogy a jövőben minden egyes Covid-árvát havonta legalább ötvenezer forinttal tudjanak támogatni.

Bár az összeg nem tűnik soknak, jelenleg mintegy ezer árván, vagy félárván maradt gyermekről tudnak, azaz egy évben legalább hatszázmillió forintra lenne szükség. Ráadásul úgy számolnak, ha a negyedik hullámmal véget is ér a járvány, még legalább tizennyolc év kell, hogy a legfiatalabb Covid-árva – aki jelenleg alig pár hónapos – önállóan boldogulni tudjon. Így minden segítség jól jön. Ezért is ajánlotta fel gimnáziumunk a Szent Márton-hét idei bevételét az alapítványnak.