Szent Márton-gyűjtés a gyógyulófélben lévő szenvedélybetegeknek

Szent Márton

Több mint kétmillió forint gyűlt össze a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Szent Márton-hetén. A 2023. november 6-11. között zajló programok bevételét a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthon javára ajánlottuk fel. Az intézmény 1985 óta nyújt segítséget a szenvedélybetegséggel küzdő, valamint problémás szerhasználó serdülőknek és fiatal felnőtteknek.

A diákok egész héten a szenvedélybetegségek témájával ismerkedtek. Mások mellett beszélgethettek Kohári Szilviával, az egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetőjével. A szociális munkás egyebek mellett beszélt arról, hogyan lehet észrevenni, ha valaki szenvedélybeteg. Mint mondta, az érintettek és környezetük azt tapasztalják, hogy szépen lassan minden megváltozik a beteg körül. Elveszíti azokat az ép baráti kapcsolatait, akik addig mellette voltak. Nagy valószínűséggel egyre többet kell hazudnia, hogy leplezze függőségét, avagy szerhez jusson. Intim kapcsolata alakul ki a szerrel, amit használ, azaz már nem az érintett dönt arról, hogy használ-e valamit, hanem a szer veszi át az irányítást. „Ez azt jelenti, hogy egy alkoholista például akkor is inni fog, ha nincs otthon szeszesital, megszerzi. Kényszere van a használatra”Szent Márton 1

Szilvia hangsúlyozta, hogy a közösség, ahol őszinték lehetünk, vannak igazi beszélgetéseink, kapunk dicséretet, elfogadnak minket úgy, ahogy vagyunk, és megoszthatjuk érzéseinket még a legnagyobb nehézségünkben is, megóvhat minket a szenvedélybetegségektől. Egy korábban szerhasználó barátjától pedig üzenetet is hozott a fiataloknak, aki azt mondta, figyeljék meg, hogyha bármilyen függőséget okozó szert használnak, vagy játszanak, milyen érzés társul ezekhez, mert az az érzés, amely hiányzik az életükből. „Mindent érzés miatt csinálsz!”

A Szent Márton-héten diákjaink találkozhattak és beszélgethettek a Drogterápiás Otthon lakóival is, akik őszintén vallottak alkoholizmusukról, a drog-, online- és szerencsejáték-függőségeikről és az azokból való szabadulás útjáról. A fiúk hallhattak a pornófüggőség hormonális és biológiai hátteréről és arról, hogyan hat mindez a testre és a személyiség alakulására. Továbbá megismerhették egy szenvedélybetegeket gondozó misszió brazíliai és magyarországi munkáját.

A diákjaink az idei választott téma megismerése mellett, hagyományosan osztályprogramokat, bolhapiacot és árverést szerveztek, hogy azok bevételével segítsék a ráckeresztúri otthon munkáját. A legnagyobb érdeklődés idén is a bolhapiac iránt volt, ahol diákok, tanárok és a Pannonhalmi Főapátság munkatársai kedvükre válogathattak az osztályok által kínált portékák közül. Rengeteg könyv, játék, ékszer és különféle csecsebecse talált itt gazdára. Szent Márton 1A 12. évfolyam árverésén pedig a tanáraik és a szerzetesközösség által felajánlott különleges tárgyak, élmények kerültek kalapács alá. Lehetett licitálni egyebek mellett Hortobágyi T. Cirill főapát kávézós csomagjára, Várszegi Asztrik emeritus főapát PAX kitűzőjére, vagy épp Pogány Péter tanár úr bakelit Led Zeppelin-lemezére. A gimnázium igazgatója, Juhász-Laczik Albin atya élményt, közös desszertezést ajánlott fel. Igazi licitháború alakult ki Tóth Brunó testvér egyik élményprogramjára. A közös esti kondizásért több mint húszezer forintot fizettet a hat nyertes. A legmagasabb licit Major Ivett tanárnő 8 fős sütögetős vacsorájára érkezett. Negyvenezer forintért kelt el a program.

A Szent Márton-heti gyűjtést immár 1994 óta szervezi meg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium. Ilyenkor Szent Márton nyomdokaiba lépünk, és egy-egy nemes ügy mellé állnak diákjaink, a szülők és tanáraink. Ahogy Szent Márton megosztotta köpenyét a hidegben didergő koldussal, úgy osztjuk meg mi is minden évben a miénket a leginkább rászorulókkal. Mert Márton tanítványaiként mi is megértettük, hogy „az Úr nekünk hagyta meg, akin senki sem könyörült.”

Az idei gyűjtés eredménye 2 072 595 Ft lett.