Nyári vízitúra

Duna

Siklani a vízen; fürdeni a hűsítő hullámokban; az esti, finom bográcsos vacsorára megéhezni; haverokkal egy sátorban aludni; felszabadultan, jókat játszani, „majom-hintázni” a parton vagy a strandon; focizni mezítláb a puha füvön,… Ezek a „megpróbáltatások” vártak azokra, akik a tavaly vagy egy korábbi évben az iskolai vízitúrán velünk tartottak. Az elmúlt nyáron országunk legnagyobb folyóján, a Dunán eveztünk Szigetköztől Budapestig. Újabb kihívásként idén ennek az útnak a második felét tesszük meg, Budapesttől Bajáig. Ezekről a kalandokról szeretnénk megosztani élményeket és az új, tervezett szakaszról információkat.

Tavaly augusztusban a Dunán a túra 6 napja alatt 176 folyam km-t Duna 2tettünk meg 37 diákunkkal közösen. Ez napi közel 250 ezer, a teljes túrára másfél millió evezőcsapást jelentett csapatszinten. Komoly teljesítmény és még nagyobb élmény volt ez a pár nap mindannyiunk számára. Energiával is bírnunk kellett, ezért a 6 nap alatt elpusztítottunk másfél mázsa, általunk főzött meleg vacsorát, kb. fél mázsa zöldséget, 80 kg kenyeret és sok-sok kiegészítő finomságot. Nem csak eveztünk, hiszen utunk során megnéztük és bevettük a Monostori Erődöt, a neszmélyi Hajóskanzent, Esztergomot, Visegrádot és a Dunakanyar varázslatos kanyarulatait. A csapathoz alkalmazkodás, az egyéni határaink megismerése és megerősítése, a rengeteg élmény, amivel utunk során gazdagodunk, mind hétköznapi csodákká tudnak alakulni. Ide tartozik például egy-egy naplemente a víz felett, egy baráti beszélgetés egy eddig nem ismert társammal, a hegyek varázsa, melyeket kanyarogva kerülgetünk, vagy az a méretes busaraj, amely kenuinkon átugrálva lepett meg minket.

Duna 3Két és három évvel ezelőtt a Szigetköz vadregényes és változatos világában éltünk meg hasonlókat egy hetes nyári tábor keretein belül. Közben tudatosult bennünk, hogy Európa második leggazdagabb szigetvilága itt van tőlünk alig egy órányira. Év közben is szervezünk itt a fiúkkal közösen egy- vagy félnapos evezéseket. Mi lettünk a iskolai Vízenjárók Társasága.

Az idei nyarunkat sem elsősorban a matekpéldákkal szeretnénk tölteni. Van jobb ötletünk is. A második QPAC-os Duna-pólónk megszerzése érdekében június végén Budapesttől Bajáig fogunk evezni. Várunk erre a közös kalandra minden „vízenjáró” tapasztalattal rendelkező pannonhalmi diákot, iskolai barátaikkal közösen. Duna 4A vízzel, evezéssel először ismerkedőket pedig, leendő diákjainkkal együtt, egy július eleji szigetközi állótáborba invitáljuk, ahol izgalmas csillagtúrákat fogunk tenni. Jelentkezési határidő május közepe. Részleteket az iskolában kitett plakátokon lehet megtalálni. Előleget befizetni és a felmerülő kérdéseket feltenni Harmath és Bella Gábor tanároknál lehet.

Vizen járunk, csodát látunk: várunk minden kalandvágyó érdeklődőt!