Négy nap Szlovéniában

Szlovén

Élményekben gazdag, négynapos kiránduláson vett részt Szlovéniában a 10.B osztály Siska Gábor Krizosztom osztályfőnök, Konrád atya, Kiss Zoltán tanár úr, Brúnó testvér, valamint Daniel Whirlow pedagógiai asszisztens kíséretében.

A megérkezés napján egy szlovéniai magyar idegenvezető hölgy mutatta meg Ljubljana belvárosát, adott tájékoztatást a leglényegesebb látnivalókról.

A szállásuk a Stična nevű település ciszter kolostora volt, ahol – elmondásuk szerint – úgy fogadták őket és olyan ellátásban volt részük, hogy teljesen biztosak lehettek abban, hogy ismerik és követik Szent Benedek Regulájának a vendégek fogadására vonatkozó részét.szlovén

A kolostor több tekintetben hasonlít Pannonhalmához. Ez Szlovénia első kolostora és ők is iskolát működtettek, valamint ellát plébániákat. Kerengőjük korban, stílusban teljesen hasonlatos a pannonhalmihoz.

Az osztálynak alkalma volt találkozni a kolostor apátjával is.

A második nap a Júlia-Alpokban telt, ahol megnézték a Peričnik vízesést. Ez egy 52+16 méter magas emeletes vízesés, melynek mögé is lehet menni. Ezt ki is próbálta minden résztvevő. A Šum vízesés is emlékezetes élményt adott, és a Szent Katalin templomhoz tett erdei séta már előidézte a kellemes fáradtság érzését.

A Bledi-tó látványa és séta a környékén feledtette a végtagok fáradtságát.

Másnap a Škocjan-barlang felülmúlt minden képzeletet. Felejthetetlen élmény volt e karsztbarlang, amely Szlovénia leglátványosabb földalatti világa, benne a mélységek, a magasságok; valamint a föld alatti gigászi kanyon alján tajtékozva robajló Reka-folyó, majd a felette átívelő híd, amely alatt és felett is több, mint 70 méter tátong.

A tengerpart kihagyhatatlan volt, ahol a 15 fok körüli tengerben csobbant az osztály bátrabb fele.

Piran – tengerbe félszigetként benyúló – város is része volt a programnak.

Ide biztosan visszatér mindenki, annyira elnyerte a diákok és tanárok tetszését.

 

Ljubljana, valamint a Ljubljanica folyó partja szlovénaz esti szabadidős program helyszínei voltak. A főváros itt éli közösségi életét. Náluk nem a plázák töltik be ezt a szerepet, hanem a várost kettészelő folyó két partján sorakozó vendéglők. Izgalmas élmény volt nap, mint nap.

A negyedik nap teljesen Ljubljanáé volt. A szabadidőben a Vár és a városi piac megtekintése merült fel fakultatív programként.

E napon az osztálynak tervezett találkozása volt Magyarország ljubljanai nagykövetével a ljubljanai Liszt Intézetben. Összefogott, jó hangulatú, nagyon informatív tájékoztatást kaptunk a magyar-szlovén kapcsolatokról, Szlovénia kevésbé ismert történelmi, gazdasági, geopolitikai és társadalmi helyzetéről.

Az egyik résztvevő így foglalta össze:

„Szlovéniában, a főváros mellett, egy kolostorban laktunk, ahonnan ellátogattunk az Alpok dél-keleti részére, a Júlia-Alpokba, majd az Adria partjára és Ljubljanát is megismertük. Jártunk magason és mélyben, vízesés mögött, felett és alatt, olyan barlangban, amelybe a pannonhalmi apátság tornya háromszor elférne, fürödtünk a hőmérséklet tekintetében „éppen iható” minősítésű tengerben, mediterrán területeken sétáltunk és ugyanazon a napon az Alpok havas csúcsait is megcsodáltuk.

Egy szóval: kirándultunk, tanulmányi kirándultunk.”

Köszönet mindazoknak, akik segítségével diákjaink elutazhattak Szlovéniába: a szülőknek, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumnak és támogatónknak.

Megvalósult a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával.

logó