A kulisszák mögött – Nyílt Napot tartottunk

Nyílt nap

Milyen a menzakoszt, anya helyett ki figyel arra, hogy tanuljon a gyerek, és mennyi idő alatt szokták meg az új diákok Pannonhalmát? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is válaszolt igazgatónk, Albin atya és két tizedikes diákunk az október 7-i, szombati Nyílt Napon. A leendő felvételizők és szüleik benézhettek a tanórákra, felfedezhették a gimnázium és a Főapátság épületét, megismerkedhettek a bencés nevelés sajátosságaival és választ kaphattak minden kérdésükre. November 18-án ismét Nyílt Nappal várjuk az érdeklődő diákokat és családjukat.

A bencés nevelés célja, hogy az ember növekedjen Isten felé – mondta Juhász-Laczik Albin atya, iskolánk igazgatója a szülőknek a Nyílt Napon. Pedagógiánk abból indul ki, hogy Isten képmására teremtettünk, azaz bármit is csinálunk, attól még Isten teremtményei maradunk, akik megérdemlik a figyelmet, az odafordulást, a szeretetet. Küldetésünk pedig az, hogy diákjaink otthonra találjanak a teremtett világban. Azaz bárhová is veti őket a sors, ott megteremtsék azt az otthonosságot, amiben nem csak ők, de a rájuk bízottak is jól érzik magukat.

Ennek eléréséhez, pedig az öt pilléren – magas szintű oktatás, művészetek, sport, közösség, személyes hit – nyugvó oktatásunkon keresztül vezet az út, amelyről szintén mesélt Albin atya a Nyílt Napon. Ahogy a nyelvtanulási lehetőségek, a tanórán kívüli elfoglaltságok és a felvételi követelmények is szóba kerültek. A tájékoztatón a szülők is szabadon kérdezhettek, és nem csak igazgatónktól, hanem két tizedikes diákunktól. Így kiderült, hogy a fiúk szerint a pannonhalmi az ország egyik legjobb menzája, és arról is őszintén meséltek, hogy mennyi idő kellett nekik míg igazán otthon érezték magukat a hegyen.

Bár hosszasan lehetne sorolni, hogy mi mindent nyújt iskolánk mint bentlakásos fiúgimnázium a 4- és 6-évfolyamos képzésen, de inkább azt javasoljuk, hogy mindenki győződjön meg róla a saját szemével. 2023. november 18-án újabb Nyílt Napot tartunk, ahol a továbbtanulás előtt álló diákok és szüleik betekinthetnek egy kicsit a kulisszák mögé. A novemberi alkalomról bővebben itt írunk: https://www.phbences.hu/nyilt-nap-2023-24