Kirándulás az egykori koronázóvárosban

pozsony

Felszabadult kiránduláson járt a 9.A. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium osztálya – hasonlóan több társukhoz – a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, a Rákóczi Szövetség támogatásának köszönhetően utazhatott a Felvidékre 2022. június 4-én. Pozsonyt és környékét keresték fel.

Ahogy osztályfőnökük, Domokos Zsolt mondja, megható volt, hogy pont az emléknapra esett a kirándulás, és úgy érzi Trianon fájdalmát és veszteségét a mai fiatalok is átérzik. „A zsigereinkbe égett, és génjeinkkel adjuk tovább.” 

Az egynapos kiránduláson a Magyar Királyság egykori koronázóvárosát, Pozsonyt, Dévény várát és a nagymagyari testvériskolánkat kereste fel az osztály. Egy történelemmel mélyen átitatott, szép utazás volt – mondja Domokos Zsolt. „Számtalan szállal kötődünk ezekhez a történelmi helyekhez, és a fiúk átérezték ennek jelentőségét. Mindenhol a magyar gyökerek, emlékek után kutattak. Szép, de egyben egy fájdalmas visszaemlékezés volt” – meséli.  

Ugyanakkor örömteli is. A koronavírus-járvány miatti sokknak és korlátozásoknak már nyoma sem volt. „Talán most először érezhették meg a fiúk, milyen az, amikor zsibongásig tele vannak az utcák, és jó volt látni a felszabadultságukat.” Bár a diákokon már érezhető volt a tanév végi fáradtság, örültek, hogy együtt lehettek.

A hatévfolyamos osztályhoz idén tíz fiú csatlakozott. Így huszonhatról, harminchatra bővült a társaság. Az elmúlt hónapokban pedig teljesen összekovácsolódtak. „Végtelen erőt és bizalmat adott a jövőre nézve, ami ezen a kiránduláson teljesen nyilvánvalóan látszott, hogy mindenki a közösség részévé vált” – lelkesedik Domokos Zsolt. „Úgy éreztem, olyanok vagyunk mi is, mint a dévényi várnál összefutó Duna és Morva. dévényA folyók az összefolyásnál még kicsit örvénylenek, majd kisimulva, együtt robognak tovább.”

Az osztályfőnök a nyáron két közös programmal igyekszik még szorosabbra fűzni tanítványai kapcsolatát. Öt napos túrúra mennek Romániába, a Bihar-hegységbe, majd hajóra szállnak. A Szigetközt fedezik fel egy evezős túrán. Tavaly jártak először kenuzni, akkor ismerkedtek össze az új osztálytársakkal. A túra pedig akkora élmény volt, hogy Domokos Zsolt tervei szerint nem csak idén, hanem minden évben megismétlik.