Kalandtúra a leendő felvételizőknek

Melyik évfolyamnak van saját szintje? Hogy néz ki a nagyháló? Milyen sport és szakköri, valamint nyelvtanulási lehetőségek vannak? Ezekre is választ kaptak azok, akik ellátogattak októberi nyílt napunkra a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba. A kalandtúrán diákjaink vezették körbe a leendő felvételizőket a pincétől a padlásig. Aki lemaradt róla, 2021.november 13-án, újabb nyílt napunkon bepótolhatja.

Mintegy hetven diák és szüleik gyülekeztek 2021. október 2-án délelőtt 11 órakor a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumnál. Mindegyiküket az érdekelte, hogy az ország legősibb iskolája milyen lehetőségeket kínál diákjainak. Élményekből pedig nem volt hiány. A leendő felvételizők először a hagyományos kalandtkondiúrán vettek részt. A gimnázium hét szegletébe kalauzolták el őket alkalmi idegenvezetőik, jelenlegi bencés diákok.

Jártak a tetőtéri szobák egyikében, amit – sikeres felvételi ide vagy oda – legközelebb valószínűleg csak évek múlva tehetnek majd meg újra. Az egész szint ugyanis a végzősöké, a fiatalabbak csak az ott lévő diákkönyvtárba mehetnek. Bármennyire is vonzók a modern, négy fős, különálló ágyas, galériás hálók az alsóbb évfolyamok az emeletes ágyakkal berendezett nagy- vagy kishálókban laknak. A nyílt napon résztvevő diákoknak ezeket is megmutatták a fiúk, miközben vívásról, atlétikáról, nyelv- és zenetanulásról is meséltek nekik.

A kalandtúrából a modern tornacsarnok sem maradhatott ki, ahol épp az Alumni-kosárkupa zajlott, és a teljesen felszerelt konditerembe is bekukkanthattak az érdeklődők. A számítógépteremben az is kiderült, hogy diákjaink bizony nem a Netflixen vagy az HBO GO-n lógnak, hanem hetente kétszer moziba járnak. Ehhez pedig még cipőt sem kell húzniuk, elég a papucs is, hisz gimnáziumunknak saját moziterme van, ahol szerdánként művész-, szombatonként pedig a legújabb hollywoodi filmek futnak.

stúdiumBár az nem derült ki a nyílt napon, hogy vajon mit rejt a kémia szertár – mert oda csak a tanár léphet be –, a kémikumban azt megtudhatták a „túrázók”, hogy kémiatanárunk, Drozdík Attila a tanítás mellett a Pannonhalmi Apátsági Pincészet szőlésze. A vezetésen a stúdiumtermet is megmutatták a fiúk a csoportoknak. A túra után pedig nyílt órákon vettek részt a felvételizők.

Ha Te is szeretnél abban a szellemi környezetben nevelkedni, ahol egykor Imre herceg, Szent István király fia is nevelkedett, gyere el következő nyílt napunkra, hogy megismerkedjünk. Szeretettel várunk szüleiddel együtt 2021. november 13-án, szombaton.

(A cikkben szereplő fotókat Hajdú D. András nem a Nyílt napon, hanem egy korábbi alkalommal készítette.)