Emlékmise Peter Cullinane temetése napján

Peter Cullinane

Januárban kaptuk a megrendítő hírt, hogy Peter Cullinane, aki szinte tanárként volt jelen iskolánk életében, 79 éves korában, rövid betegség után elhunyt. Peterért temetése napján, február 23-án 18.00 órakor mondunk szentmisét a Pannonhalmi Bazilikában.

Peter a nyolcvanas években járt először Pannonhalmán. Elhatározta, hogy megtanul magyarul, és közben ő pedig anyanyelvi lektorként segít az iPetertteni diákoknak és tanároknak az angolban. Volt év, amikor több hetet is itt töltött. A Szent Márton-napok és a farsangi királyválasztás volt a kedvenc időszaka. Ilyenkor jó pár napot az iskolában töltött: bejárt órákra, délutáni beszélgetéseket, felkészítéseket tartott. Otthon érezte magát minálunk, és ugyanígy otthonába fogadott évente pár látogatót Pannonhalmáról. Sok öregdiákunk így jutott el először Angliába. Sokat köszönhetünk neki. Nagyon hiányzott humora, leleményes magyar szóviccei, kedves baráti jelenléte már a pandémia alatt is. Karácsonykor, utolsó levélváltásunkban ugyan említette, hogy kórházban volt pár napot, és hogy most még nem fog tudni jönni „for farsang”, de még arról írt, hogy később mindenképpen eljön, hiszen már olyan régóta tervezi az utat. Plébániai barátai értesítettek minket a szomorú hírről. Megrendített mindannyiunkat, hiszen annyian ismertük őt, és része volt Pannonhalmának. Temetése csütörtökön lesz, a Southampton melletti Havant plébániáján, ahonnét – és erre Peter mindig nagyon büszke volt – Boldog Margaret Poole is származott, aki az angol vallásháborúk idején, 1541-ben szenvedett vértanúhalált. Peterért temetése napján, február 23-án 18.00 órakor mondunk szentmisét a Pannonhalmi Bazilikában. Budapesten is lesz érte szentmise, 2023. február 28-án, kedden 17:00 órakor a budapesti Szent Anna Plébániatemplomban (Bp. I. kerület, Batthyány tér 7.). A szentmisét követően, 18:00 órától baráti megemlékezésre kerül sor a Polo Pub Angol Söröző emeleti különtermében (Bp. I. Batthyány utca 4, pár percre a templomtól).

„Az igazak lelke Isten kezében van, és gyötrelem nem érheti őket. Az esztelenek szemében úgy látszott, hogy meghaltak; a világból való távozásukat balsorsnak vélték, elmenetelüket megsemmisülésnek. De békességben vannak. Mert ha az emberek szemében szenvedtek is, a reményük tele volt halhatatlansággal. /…/ Nemzetek fölött ítélkeznek majd és népeken uralkodnak; s az Úr lesz a királyuk mindörökre. Akik benne bíztak, akkor majd megismerik az igazságot, és akik hűek voltak, szeretetben nála maradnak, mert kegyelem és irgalom lesz választottjainak osztályrészük.” (Bölcs 3,1-4.8-9)