Egy pohárból kettő – tavaszi Zöld Napok

Zöld Nap

A teremtett világ iránt érzett felelősség hívta életre a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Zöld Bizottságát, és az évi két alkalommal tartott Zöld Napokat. Élményautózás elektromos járművekkel, zöld kvíz nyereményutazással és szemétszedés a városban. Diákjaink ezeken a programokon vehettek részt a 2023-as Tavaszi Zöld Napokon.

Ahogy a Pannonhalmi Főapátság, úgy a Pannonhalmi Bencés Gimnázium is elkötelezett a teremtésvédelem iránt. Iskolánk a Diákönkormányzaton belül működő Zöld Bizottsággal együtt minden évben különböző programokat, előadásokat szervez a témában. Több éve már, hogy az eredetileg Zöld Napként indult kezdeményezést több naposra bővítettük.VW

A 2023 márciusában tartott Tavaszi Zöld Napokon is több lehetőséget biztosítottunk diákjainknak, hogy aktívan tegyenek a környezetvédelemért. Egyrészt a Zöld Bizottság szervezésében csatlakoztunk Pannonhalma város szemétgyűjtési akciójához. Diákjaink a településen és az utak mentén elszórt hulladék összeszedésében segítettek.

Emellett a bizottság zöld kvízt állított össze, és a helyesen válaszolók közül a leggyorsabbak jutalomként egy kiránduláson vehetnek majd részt Kapovits Istvánnal, iskolánk teremtésvédelemért felelős pedagógusával. Egy újrahasznosító üzemet látogatnak majd meg.

Március végén pedig az elektromos autókkal ismerkedhettek meg diákjaink. A Pannonhalmi Főapátság ugyanis egy pályázaton négy elektromos meghajtású járművet tudott beszerezni, amellyel elsősorban a lelkipásztori szolgálatokat látják el a szerzetesek. A Főapátság munkatársai és Iván testvér segítségével a fiúk ki is próbálhatták az új kocsikat, persze csak utasként.

Ahogy azt Szabó Ágoston 11. osztályos tanulónk, a Zöld Bizottság elnöke elmondta, diáktársaival fontosnak tartják, hogy környezetünket legalább olyan állapotban adják vissza, mint amilyenben ők kapták. „Annak nincs értelme, hogy a kézjegyünket úgy tegyük le, hogy felfirkantjuk a falra »itt jártunk«. Képletesen szólva, szeretnénk ha egy pohár víz helyett, kettőt adhatnánk vissza, de legalább egy cseppel többet. Minél többen hoznak a teremtett világ érdekében felelős döntést, annál több lesz a képzeletbeli poharaink száma. Hisszük, hogy így érhetünk el változást” – fejtette ki.

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium Zöld Bizottságának feladata, hogy a Zöld Napok mellett egész évben olyan kezdeményezéseket, eseményeket, fejlesztéseket indítsanak el és valósítsanak meg, amelyek a teremtésvédelmet szolgálják. Az Örökzöldek – ahogy iskolánkban hívjuk őket – aktív munkájának köszönhető egyebek mellett, hogy mára szinte az egész gimnáziumban megvalósulhatott a szelektív gyűjtés.