Dupla siker

atomfizika

Előbb egy 16. helyezés a Zrínyi-matekversenyen, utána a dobogó legfelső foka a Szilárd Leó fizikaversenyen, majd a nyári szünet után irány Amerika. Azt biztosan nem mondhatja Szilágyi Barnabás, hogy unatkozna. A most tizedikes diákunk, évfolyamtársával Folly-Ritvay Leventével együtt beírta magát azon kevesek közé iskolánkban, akik az egyik legrangosabb fizikaversenyen bekerültek a legjobb tízbe. Barnabás végül első, míg Levente 7. lett. Felkészítőtanáruk, Ernyey Dániel szerint hatalmas teljesítmény volt már az is, hogy a fiúk részt vehettek a paksi döntőn.

A verseny immár 26 éves múltra tekint vissza. Először 1998-ban, Szilárd Leó születésének 100. évfordulója alkalmából szervezték meg. Témaköre speciális, az indulóknak az atom- és a modern fizikában kell otthon lenniük. Ráadásul ezeken a területeken a tananyagon messze túlmutató ismeretekkel kell rendelkezniük. A versenyen évről-évre 65-90 középiskola több száz diákja vesz részt.

A döntősök minden évben a verseny mellett meglátogatják a Paksi Atomerőművet is, ami Levente szerint nagyon érdekes volt. Barnabás azonban lekésett a programról, de ezt elnézzük neki, hisz a Zrínyi Ilona Matekverseny miatt nem tudott időben ott lenni. 

A fiúk felkészítő tanára, Ernyey Dániel alig néhány diákról tud csak a gimnáziumból, akik eljutottak a Szilárd Leó verseny döntőjéig. Olyanról pedig egyáltalán nem hallott, hogy egy évben ketten is eljutottak a végső megmérettetésig. „Óriási teljesítmény volt már az is a fiúktól, hogy bekerültek a döntőbe. Már ettől is nagyon boldog voltam. Főleg, hogy nálunk eddig nem volt atomfizika szakkör, és az ő korosztályukban – 9-10. évfolyam – szinte csak azok az iskolák indítanak diákot, akiknél erre külön, specifikus foglalkozás működik.”

Ő és a fiúk is úgy voltak vele, hogy a tőlük telhetőt megtették, készültek a szakkörön és azon túl is, gyakorolták a feladatokat, és meglátják, mi sül ki belőle. „Mikor mentünk a versenyre, jó előérzetem volt, mert a gyakorláskor a korábbi évek feladataiból sokat meg tudtam oldani. A helyszínen azért már úrrá lett rajtam az izgalom, egyszer úgy éreztem jól szerepeltem, a következő pillanatban pedig azt, hogy mégsem” – meséli Barnabás.

„Amikor a fiúk elmondták, hogy mentek nekik a feladatok, akkor már azért drukkoltam, hogy minél jobb helyen végezzenek. Aztán egy kicsit megijedtem, amikor a kollégák mesélték, hogy nekik már hosszú évek óta bejáratott szakkörük van” – teszi hozzá Ernyey Dániel.

Ezek után mindhárman izgalommal teli kíváncsisággal várták az eredményhirdetést. „Szerettem volna a legjobb ötben végezni, de végül a 7. lettem. Először kicsit csalódott voltam, aztán látva, hogy milyen szoros volt a mezőny, már nem bántott a dolog” – mondja Levente. Barnabás az eredményhirdetés kezdetén azon izgult, hogy csak nehogy az utolsó legyen a mezőnyben. Ahogy közelítettek a dobogós helyezések felé, egyre nagyobb lett benne a drukk. „Amikor kiderült, hogy én lettem az első, mintha egy teljesen más világba kerültem volna. Nagyon jó érzés volt.” Ráadásul Barnabás még különdíjat is kapott a legnehezebb feladat megoldásáért. „Az eredményhirdetés után egyből hívtam a szüleimet, és onnantól pedig már villámgyorsan terjedt a hír, mindenki gratulált” – meséli.

 „Diákkoromban sokat versenyeztem én is, de soha nem izgultam ennyire, mint most” – veti közbe a fiúk felkészítő tanára. „Szívet melengető volt ott állni.” Dániel pannonhalmi bencés alumniként tért vissza az alma materbe, idén kezdett tanítani. Igazgatónk, Albin atya osztályában végzett. Kutató fizikusnak készült, végül azonban inkább a tanári pályát választotta. „Emlékszem, egy évvel ezelőtt egy hétköznap, valamikor este fél tíz körül csörgött a telefonom. Albin atya volt az, hogy nincs-e kedvem visszajönni tanítani, és a legnagyobb örömmel mondtam igent a felkérésre.” Azt már az elején leszögezte, hogy szeretné az atomfizika szakkört meghirdetni, és ahogy azt az eredmény mutatja, jól is tette. Egy pici „szívfájdalma” azért van: Barnabással nem tudják folytatni a közös munkát, legalábbis egy évre fel kell függeszteniük. Diákunk nyerte el ugyanis iskolánk egyik külföldi ösztöndíját. A következő tanévet így Barnabás az USA-ban, a kaliforniai Woodside Priory School-ban tölti.