Dr. Gilly Gyula és Dr. Gaál Péter péntek esti előadása

Gilly Gyula

2020. március 13-án 20.00 órakor a Díszteremben Dr. Gilly Gyula és Dr. Gaál Péter tart előadást A társadalmi igazságosság, az egészség és az egészségügy összefüggései címmel.

A megbetegedések kialakulásának közvetlen okait jelentő egyéni „magatartások” (pl. mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás stb.) és így számos megbetegedés társadalmon belüli megoszlása jövedelmi csoportonként szisztematikusan eltér. Minél magasabb az adott társadalmi csoport státusza, annál kisebb az egészségi kockázatot jelentő „rossz” egyéni magatartások előfordulása. E „státusz szindróma”, ugyanakkor nem szegény versus gazdag probléma, mert a társadalom összes jövedelmi csoportját sújtja. Az egyéni egészségkárosító magatartások eloszlását olyan, az egészségi állapotot eleve meghatározó társadalmi tényezők mozgatják, – „az okok okaiként” – amelyek a társadalmi egyenlőtlenségekkel és a társadalom igazságos és tisztességes, vagy épp ellenkezőleg diszfunkcionális működésével függenek össze. A fejlettebb országokban nem a GDP-vel, hanem ennek az adott társadalmon belüli megoszlásával és a társadalmi igazságosság szintjével függ össze a társadalom tagjainak egészségi állapota. Erről szól Dr. Gilly Gyula orvos, egészségpolitikai szakértő előadása.

A második részben Dr. Gaál Péter, orvos, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ oktatója és az Egészségügyi Közszolgálati Kar volt dékánja azzal az alapvető fontosságú egészségpolitikai kérdéssel foglalkozik, hogy hogyan kell egy igazságos és tisztességes társadalomban finanszírozni és megszervezni az egészségügyi ellátórendszert annak érdekében, hogy az a lehető legtisztességesebb és leghatékonyabb módon szolgálja a táradalom minden egyes tagjának az egészséghez és betegsége meggyógyításához fűződő elemi érdekét, illetőleg megfelelő egzisztenciális védelmet nyújtson az egyén és családja számára egy-egy komolyabb megbetegedés katasztrofális egzisztenciális következményei ellen.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!