Barátok útja 2022

BÚ

Az idén 26. alkalommal indultak közös zarándokútra az egyházi iskolák diákjai a Barátok Útja közösségének szervezésében. A közel 120 fiatal részvételével zajló zarándoklaton a pannonhalmi diákok és öregdiákok 20 fővel képviseltették magukat, a zarándoklat lelki vezetője Hegedüs Odó OSB atya volt.

A nyitó szentmisét a pécsi bazilika szentélyében tartottuk, innen indult utunk a Mecsek csúcsain át a Zselic dombjai irányába. BÚA Somogyi-dombság változatos tájai, közvetlen és barátságos lakói vártak bennünket. Ibafán nemcsak láttuk, de alhattunk is a pipamúzeumban, Szennán megnéztük a református templomot és a körülötte kialakított skanzen épületeit. Bűnbánati napunkat BÚMagyaregresen töltöttük, Hetesen elhaladtunk a híres népdalgyűjtő Vikár Béla szülőháza előtt. Célunk Andocs volt, a közel 500 éves Mária-kegyhely, amely átvészelte a török háborúkat, tűzvészt és a kegyhelyet gondozó szerzetesek internálását. Jó volt megérkezni a némán megtett utolsó kilométerek végén.

Az idei évben a témánk Szent Péter apostol életéhez kapcsolódott, az ő történetét hívtuk segítségül, hogy gondolkodhassunk meghívásról, lelkesedésről, hitről, gyengeségről, Krisztus-tagadásról, a kőszikla erejéről. Rajta keresztül azt kutattuk, mit jelent vízre lépni, egyszerre gyengének és erősnek lenni,BÚ mit jelent hinni. Kerestük, hogy mire hív bennünket az Isten, hogyan találhatjuk meg őt családjainkban és közösségeinkben.

Hisszük, hogy az ÚT kapcsolatba lép velünk. Tapasztalatból tudjuk, hogy valami olyan történik a zarándoklaton, ami nem ér véget, amikor elbúcsúzunk egymástól. Mert zarándokúton járni jó.