Bállal nyitottuk az őszi szünetet

Bál

Több mint háromszáz diák bulizott együtt a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tornacsarnokában 2023. október 20-án. A 10-12. évfolyamos diákjaink mellett testvériskoláinkból – a győri Czuczorból, a budapesti Patronából és csíki testvériskolánkból – érkeztek lányok a Diákbálra. A talpalávalót az iskolánk tanulóiból verbuválódott Kefir zenekar és az alkalmi DJ, Brunó testvér szolgáltatta.

Nem kis derültséget okozott a bál megnyitóján Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát, amikor felelevenítette saját diákévei báljait. Bál 1Akkor még koszorúcska volt, azaz ez volt a tánciskola záró alkalma, amikor a tanultakról számot kellett adni a szülők, tanárok előtt. Cirill atya a ’77-es évfolyamban végzett Pannonhalmán, és ’75-ben az ő osztálya szervezte a Diákbált.

Ötven éve két szabály volt. Bál 2Az egyik, hogy ne legyen túl nagy a hangerő, és a prefektus időnként lejjebb is csavartatta a potmétert, amely aztán persze apránként visszatekerődött. A másik, amit be kellett tartani a bálokon, hogy teljes kivilágításnál bulizhattak csak. Ezt Cirill atya osztálya azonban próbálta kijátszani. Kitalálták, hogy zsinegekre esernyőket függesztenek a lámpák alá, így tompítva a fényt. Az ötlet tökéletes volt, csak későn jutott eszükbe – mesélte. „Akkoriban nem volt mobil, vagy köremail, hogy otthonról hozassunk esernyőket, így a házban találhatókat kezdtük összeszedni az atyáktól, a szociális otthon lakóitól. Bál 3Össze is gyűlt jónéhány, de kiderült, hogy Pannonhalmán mindenkinek csak ilyen nagy, koromfekete, papi esernyői vannak. Amikor felaggattuk őket igaz, hogy nem volt olyan világos, de inkább egy ravatalozóra hasonlított a bálterem” – elevenítette fel a megmosolyogtató történetet. A helyzetet azonban egyik osztálytársa megmentette, a faluból színes krepp-papírokat szerzett és azokkal színesítették a hatalmas fekete esernyő-halmazt.

Ma már ilyen trükkökhöz nem kell folyamodniuk diákjainknak, a diszkóvilágítással, úgy tűnt, mind a fiatalok, mind a szerzetesek és pedagógusok is kibékültek. A hangulatra legalábbis biztos nem volt panasz. A gyertyafény-keringőnél még némi félsz ugyan látszott az öltönyös és estélyi ruhás bálozókon, de a Kefir zenekar színpadra lépésével már felszabadultan buliztak a diákok és tanárok egyaránt, összesen több mint háromszázan. Végül az est második felében Brúnó testvér állt a dj-pult mögé, és ha hajnalig nem is, de este 11-ig szinte megállás nélkül ropta mindenki.