Az összefogás ereje – megújultak a gimnázium emblematikus terei

Teleki

Összefogásból újult meg a gimnáziumban a Teleki- és az ebből később leválasztott Gyöngyössy-terem. Az iskola 2023 nyarán arra hívta az öregdiákokat, támogatóikat, a szűkebb és tágabb bencés családot, hogy segítsenek a következő generációk számára megőrizni ezeket az emblematikus helyszíneket. Az összefogás eredményeként négymillió-ötszázezer forint gyűlt össze, amelynek köszönhetően a felújítás a végéhez közeledik. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium teljes közössége hálával gondol mindazokra, akik támogatták törekvéseinket.

Egy hely jelentőségét sosem pusztán a létezése adja, hanem az ott átélt élmények, találkozások azok, amelyek tartalommal töltik meg a falakat. A most felújított termekben kapott helyet egykor a diákotthon első televíziókészüléke, itt gyűltek össze a diákok, hogy végigizgulják a rádióközvetítést a legendás 6:3-as angol-magyar mérkőzésről, és ezeken a helyszíneket tartottunk először Öregek Napját a szociális otthonban élő idős szerzeteseknek. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium egykori díszterme, a Teleki-terem – amelyből később a Gyöngyössy-termet kialakították – diákmoziként is működött. Ezekhez a termekhez számos emléke fűződik az egykori bencés generációknak, és szerettük volna, ha a diákok a jövőben is sok közösségi élménnyel gazdagodhatnának itt.

A felújítás során – ahogy korábban is – a helyiségeket igyekeztünk a hangulatukat megőrizve, a kor kihívásainak megfelelően korszerűsíteni. TelekiSaját erőből és a felajánlásoknak köszönhetően egyebek mellett speciális akusztikus szigetelőrendszert építettünk ki, kicseréltük a vezetékeket, a fűtéscsöveket és radiátorokat, új falburkolatot kaptak a helyiségek, és a padlózatot is felújítottuk, valamint beépített és zárható szekrényeket szereltünk be. Nagy öröm, hogy a hangrendszer is megújulhat, és ezzel a Vinyl szakkör is professzionálisabb körülmények között folyhat. Ezen a foglalkozáson Pogány Péter tanár úrral a 60-as 70-es és 80-as évek rockzenéit elemzik diákok, ami nagy népszerűségnek örvend.

A termeket már birtokba vehették diákjaink, azonban a bútorzat még hiányos. A felújítás során ugyanis néhány előre nem várt nehézség plusz terheket rótt ránk, így egyelőre – szűkös anyagi lehetőségeink miatt – keressük annak módját, hogy miként tudnánk finanszírozni a székvásárlás másfélmillió forintos költségét.

Amennyiben lehetőségeid engedik és szívesen hozzájárulnál a projekt befejezéséhez, felajánlásodat szeretettel várjuk a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Közhasznú Alapítvány számlájára:

 

CIB Bank: 10700031-67894792-51200002

Közlemény: Gyöngyössy-terem (név, osztály)

 

Köszönjük minden támogatónknak a nagylelkűségét!