2020. szept. 13. látogatás után

Hálásan köszönöm Önöknek, a diákoknak, a prefektusoknak, osztálybencéseknek és a főapátsági munkatársaknak a hétvégét.

Hogy ez a rendhagyó szülői látogatás – a körülményekhez képest – nagyon jól működött. A portaszolgálat külön köszöni, hogy ilyen zökkenőmentesem ment a három nap, látogatásokkal, csomagleadásokkal együtt.

Közben megérkeztek a végzőseink második teszteredményei: mindegyik negatív. Deo gratias!! Nagyon hálásak lehetünk mindannyian a 12-es pozitívra tesztelt diákunk orvos szüleinek, hogy időben, a tünetek megjelenésekor azonnal szóltak, így a diákot azonnal elkülönítve valószínűleg nekik köszönhetően nem terjedt el a járvány. A 12-es diákunk a két hét karantén után tér vissza, kb. négy havi immunitással. Mi pedig megtanultuk, hogyan kell Pannonhalmán belül megoldani egy kohorsznyi karantént. Egyszerre két kohorszot nehéz lenne, hármat már szerintem lehetetlen egy időben itt karanténban tartani – ezért is kell tartani a beléptetés szigorú szabályait. (A főmonostori vendégfogadás jóvoltából az iskola számára rendelkezésére bocsátott vendégszobák révén az iskolát nagyon indokolt esetben – műtét, más kórházi vagy szakorvosi okból – elhagyó és visszatérő diákokat vissza tudjuk zsilipelni, azaz négy nap elkülönítés után térhetnek vissza a kohorszukba.)

Sokan kérdezik már most, hogyan lesz (lesz-e) rövid hazautazás két hét múlva, illetve hogyan lesz az őszi szünet (lesz-e). Sajnos olyan idők járnak mostanában, hogy azt sem tudjuk, miként alakul a jövő héten az országos helyzet, és a sajátunkét is csak próbáljuk kézben tartani, most kicsit úrrá léve a helyzeten. Tervek ugyanakkor már vannak. Tervek, amelyeknek apró, azaz lényeges részletein még rengeteg szervezni, átgondolni, egyeztetni való van. Azaz a tervek, amelyeket most leírok nem véglegesek:

  • A szeptember végi, két hét múlva esedékes rövid hazautazás nagy valószínűséggel elmarad, helyette a maihoz hasonló, szigorú járványszabályos szülői látogatás lesz. Jól debütált ez a rendszer, másodszorra pedig már a visszajelzések, és a kiértékelés révén talán sikerül még otthonosabbá tenni.
  • Az októberi két hetes szünetre szüksége van diáknak, prefektusnak, ápolónak, tanárnak, technikai munkatársnak: mindenkinek – a megszakítás nélküli munkarendünk túl nagy teher lenne őszi szünet nélkül. Ezért az októberi szünetre készül egy terv, egy átfogó, a visszajövetelt zsilipelő, a vírust kiszűrni próbáló terv. Ennek részleteiről egy hét múlva már több részletet tudok írni. A rendszer lényege az lesz, hogy a visszajövetelnél mind jobban el tudjuk szigetelni (10-12 fős blokkonként) az esetleg behozott fertőzést.