Szakkörök

Ezeréves múlt, tengernyi élmény

Tudtad, hogy diákjaink többsége a közösség, a barátságok, a különleges természeti környezet és a magas szintű oktatás mellett miért választja még ezt az iskolát? Eláruljuk: a szerteágazó egyéb lehetőségek miatt. Akár reál, akár humán beállítottságú vagy biztos találsz kedvedre valót szakköreink közül, ahol a kreativitásod, az idegennyelv tudásod is fejlesztheted. Ha pedig nem csak az agyadat tornáztatnád délutánonként, sportfoglalkozásokba is bekapcsolódhatsz.

Erre persze rögtön rávághatod, hogy hát szakkörök máshol is vannak! De nem ilyenek, ezt garantáljuk.

Hány olyan iskoláról tudsz, ahol robotok programozását tanulhatod, vagy épp operatőrként a te felvételeidet több ezren nézik online, élőben? Ugye, nem sokat. A bencés gimnáziumban az több mint 20 szakkörrel várunk:

héber, barkács, műszaki rajz, biológia, olasz, angol, játékműhely, filozófia, emberismeret, fizika, földrajz, matematika, kémia, művészettörténet, operatőr, irányítástechnika, német, rajz, fotó,kosárlabda, vívás, szertorna, atlétika.

Ízelítőül bemutatunk közülük néhányat:

 

Kísérletezzünk! - Fizika szakkör

Az egyik legszebb látvány, amikor a kollégiumi szobád ablakából kinézve látod a vörösen izzó napot a horizont mögött alábukni. Gondoltad volna, hogy van olyan szakkör a bencés gimnáziumban, ahol a naplementében gyönyörködés tananyag? Pedig a fizika szakkör ilyen. Bár igazából a naplementében a fénytörést figyeljük meg, az élmény tudományos értelemben is lenyűgöző.  Ha nem csak csodálni, de érteni is szeretnéd a természeti jelenségeket és szívesen veszel részt kísérletekben a fizika

szakkör Téged is vár.

műSzakik - Műszaki rajz

Unod már a Minecraftot (vagy soha nem is érdekelt) és a virtuális világ felépítése helyett igazi házat terveznél? Érdekel, hogyan épültek a piramisok? Szeretsz tervezni, barkácsolni? Ráadásul a körzőt és a vonalzót is tudod használni? Akkor benned is ott van az a bizonyos műszaki véna, amit a műszaki rajz szakkörön kamatoztathatsz. A foglalkozásokon azt is láthatod, hogyan jut el az ötlet a tervezőasztaltól a megvalósításig. Azaz végig követheted egy építkezés teljes folyamatát és részletes tervrajzokat is böngészünk. Ha építész-, építő-, villamos-, gépész-, vagy faipari mérnöknek készülsz, abban is segítünk!

„Picasso-képző” - RajzRajz

Alkotás, önkifejezés, művészet. Mindezeket a rajzszakkör egyesíti. Az alapokkal - tanulmányrajzokkal és festéssel - kezdünk, másolatokat készítünk, hogy aztán a képzeleted szárnyra kaphasson. Megihletett a kedvenc könyved? A foglalkozáson kipróbálhatod milyen illusztrációt készíteni, de lehetőséged lesz különböző grafikai, festői és szobrászi technikákban is szabadon alkotni. Válaszd a rajz szakkört és mutasd meg, fejezd ki magad alkotásaidon keresztül!

 

Természetesen fából! - Barkács szakkör

Állandóan fúrsz, faragsz? Idegesít, hogy lejött a fiók eleje? Személyes ajándékot barkácsolnál szeretteidnek? Szívesen dolgoznál kisgépekkel? Ha többre is igen a válaszod a barkács szakkört neked ajánljuk. A faműhelyben megvalósíthatod a saját ötletedet, vagy közösen is kitalálhatunk egy projektet. Megtanulhatsz fűrészelni, gyalulni, vésni, szerelni és ragasztani. Az akkus és az állványos fúrógépet, a lombfűrész- és a csiszológépet sem kapjuk ki a kezedből, sőt….

Bélyeg szakkör


 Bélyegőrület Antal atyánál - Bélyeg szakkör 
 
 Történelmi események és személyek, állatok, sport, járművek, egyre megy. A lényeg, hogy mindezek bélyegeken legyenek. Postatörténeti érdekességek, amelyekről még nem hallottál. Bélyegritkaságok, amelyeket még nem ismertél. Újdonságok, amelyeket még nem láttál. Tudtad, hogy még a bencés rend alapító atyja, Szent Benedek is szerepel bélyegeken? Halálának 1500. évfordulójára számos ország adott ki őt ábrázoló bélyeget. Antal atya gimnáziumi szakkörén a fiúk ezeket is megnézhetik.
A szakik találkozóhelye Ambrus atyánál - IrányítástechnikaIrányítástechnika
Repülőroncs-alkatrészekből profi hangosítás? Egyik diákunk szerint Ambrus atya még ezt is képes összehozni. Irányítástechnika szakkörén pedig téged is bevezet a rejtelmekbe. Itt építhetsz saját, működő robotot, led kijelzőt, fejleszthetsz mikrovezérlős rendszereket. „Az ország első technika- és utolsó fizikatanárainak egyike”- ahogy egy szaktanári jelentés említi Ambrus atyát- nem ismer lehetetlent ha irányítástechnikáról, vagy manapság már inkább úgy nevezhetnénk, hogy mechatronikáról van szó.

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2018/19-es tanévben az alábbi szakkörök indultak el.