Szakkörök

Ezeréves múlt, tengernyi élmény

Tudtad, hogy diákjaink többsége a közösség, a barátságok, a különleges természeti környezet és a magas szintű oktatás mellett miért választja még ezt az iskolát? Eláruljuk: a szerteágazó egyéb lehetőségek miatt. Akár reál, akár humán beállítottságú vagy biztos találsz kedvedre valót szakköreink közül, ahol a kreativitásod, az idegennyelv tudásod is fejlesztheted. Ha pedig nem csak az agyadat tornáztatnád délutánonként, sportfoglalkozásokba is bekapcsolódhatsz.

Erre persze rögtön rávághatod, hogy hát szakkörök máshol is vannak! De nem ilyenek, ezt garantáljuk.

Hány olyan iskoláról tudsz, ahol robotok programozását tanulhatod, vagy épp operatőrként a te felvételeidet több ezren nézik online, élőben? Ugye, nem sokat. A bencés gimnáziumban az több mint 20 szakkörrel várunk:

héber, barkács, műszaki rajz, biológia, olasz, angol, játékműhely, filozófia, emberismeret, fizika, földrajz, matematika, kémia, művészettörténet, operatőr, irányítástechnika, német, rajz, fotó,kosárlabda, vívás, szertorna, atlétika.

Ízelítőül bemutatunk közülük néhányat:

 

Kísérletezzünk! - Fizika szakkörfizika

Az egyik legszebb látvány, amikor a kollégiumi szobád ablakából kinézve látod a vörösen izzó napot a horizont mögött alábukni. Gondoltad volna, hogy van olyan szakkör a bencés gimnáziumban, ahol a naplementében gyönyörködés tananyag? Pedig a fizika szakkör ilyen. Bár igazából a naplementében a fénytörést figyeljük meg, az élmény tudományos értelemben is lenyűgöző.  Ha nem csak csodálni, de érteni is szeretnéd a természeti jelenségeket és szívesen veszel részt kísérletekben a fizika szakkör Téged is vár.

 

 

műszaki rajzműSzakik - Műszaki rajz 

Uno  d már  a Minecraft  ot (vagy  soha nem is érdekelt) és a virtuális világ felépítése helyett igazi házat terveznél? Érdekel, hogyan épültek a piramisok? Szeretsz tervezni, barkácsolni? Ráadásul a körzőt és a vonalzót is tudod használni? Akkor benned is ott van az a bizonyos műszaki véna, amit a műszaki rajz szakkörön kamatoztathatsz. A foglalkozásokon azt is láthatod, hogyan jut el az ötlet a tervezőasztaltól a megvalósításig. Azaz végig követheted egy építkezés teljes folyamatát és részletes tervra  jzokat is böngészünk. Ha építész-, építő-, villamos-, gépész-, vagy  faipari mérnöknek készülsz, abban is segítünk!

 

„Picasso-képző” - RajzRajz

Alkotás, önkifejezés, művészet. Mindezeket a rajzszakkör egyesíti. Az alapokkal - tanulmányrajzokkal és festéssel - kezdünk, másolatokat készítünk, hogy aztán a képzeleted szárnyra kaphasson. Megihletett a kedvenc könyved? A foglalkozáson kipróbálhatod milyen illusztrációt készíteni, de lehetőséged lesz különböző grafikai, f estői és szobrászi technikákban is szabadon alkotni. Válaszd a rajz szakkört és mutasd meg, fejezd ki magad alkotásaidon keresztül!

  

 Természetesen fából! - Barkács szakkörÁllandóan fúrsz, faragsz? Idegesít, hogy lejött a fiók eleje? Személyes ajándékot barkácsolnál szeretteidnek? Szívesen dolgoznál kisgépekkel? Ha többre is igen a válaszod a barkács szakkört neked ajánljuk. A faműhelyben megvalósíthatod a saját ötletedet, vagy közösen is kitalálhatunk egy projektet. Megtanulhatsz fűrészelni, gyalulni, vésni, szerelni és ragasztani. Az akkus és az állványos fúrógépet, a lombfűrész- és a csiszológépet sem kapjuk ki a kezedből, sőt….

Bélyegőrület Antal atyánál - Bélyeg szakkör 
 
 bélyeg szakkörTörténelmi események és személyek, állatok,  sport, járművek, egyre megy. A lényeg, hogy mindezek bélyegeken legyenek. Postatörténeti érdekességek, a melyekről még nem hallottál. Bélyegritkaságok, amelyeket még nem is mertél. Újdonságok, amelyeket még nem láttál. Tudtad, hogy még a bencés rend alapító atyja, Szent Benedek is szerepel bélyegeken? Halálának 1500. évfordulójára számos ország adott ki őt ábrázoló bélyeget. Antal atya gim ná zi umi szakkörén a fiúk ezeket is megnézhetik. 


A szakik találkozóhelye Ambrus atyánál - IrányítástechnikaIrányítástechnika
Repülőroncs-alkatrészekből profi hangosítás? Egyik diákunk szerint Ambrus atya még ezt is képes összehozni. Irányítástechnika szakkörén pedig téged is bevezet a rejtelmekbe. Itt építhetsz saját, működő robotot, led kijelzőt, fejleszthetsz mikrovezérlős rendszereket. „Az ország első technika- és utolsó fizikatanárainak egyike”- ahogy egy szaktanári jelentés említi Ambrus atyát- nem ismer lehetetlent ha irányítástechnikáról, vagy manapság már inkább úgy nevezhetnénk, hogy mechatronikáról van szó.

 

Csapó 1 – operatőr szakkör

Nem állnál meg a Tik-tok videók készítésénél? Szeretnéd, hPBG stúdióa a Te felvételeidet néznék élőben, több ezren? Kisfilmet forgatnál?  „Ha nincs más, akkor három szöggel és egy dróttal is tudunk filmet csinálni.” A kétszeres Kossuth – és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező Sára Sándor szavai ezek. Operatőr szakkörünkön azonban nem kell ilyen nehézségekkel szembe nézni, hisz a forgatásokhoz szükséges minden technika rendelkezésre áll.

 

Biosz testközelből – biológia szakkör

Biológia kicsit másként. Ezen a szakkörön nem csak a tankönyvet lapozgatjuk. Terepre megyünk, hogy testközelből tapasztaljuk meg az ökológiai sokszínűséget, ismerkedjünk a különböző fajokkal. Hisz hol lenne erre jobb lehetőség, mint egy Világörökségi helyszínen. Arborétumunkban több száz fa- és cserjefajjal találkozhatsz, miközben énekesmadarak tömkelege szolgáltatja a háttérzenét. A szakkörön a fenntarthatóság és a környezetvédelem is szerepet kap. Ha biológiából érettségiznél majd, vagy megmérettetnéd magad ebből a tárgyból az OKTV-n, ezt a szakkört Neked találták ki. 

 

Sprichst du deutsch, english oder italienisch? – ízelítő a nyelvi szakkörökből

Ha idegen nyelvtudásod ennél magasabb szintre emelnéd, a nyelv szakköreinken a helyed. Tudásszintednek megfelelő csoportban juthatsz egyre közelebb a vágyott nyelvtudáshoz. A terveid között legyen szó akár a középfokú, vagy a felsőfokú nyelvvizsgáról, tanáraink segítenek neked elérni céljaidat. Testvérvárosi kapcsolataink révén pedig olasz, angol és német nyelvterületekre is eljuthatsz, ahol élesben is tesztelheted magad. Vagy vendégdiákként akár egy teljes tanévet is eltölthetsz egyik testvériskolánkban. 

 

Gyűrű itt is, ott is – szertorna és kosárlabda

Különleges sportélményre vágysz, vagy maradnál a megszokottnál? Vonz a jó társaság? Nálunk mindegyikben részed  lehet. Ha a csapatsportokban érzed magad inkább otthon, a kosárlabdát neked ajánljuk. Közösségben, jófej  edzővel engedheted ki az órák után a gőzt a sportcsarnokban.  De ha inkább a szeren lógnál, azt is megteheted. Szertorna edzéseinken lovon, talajo  n, gyűrűn, korláton, ugráson és nyújtón sajátíthatsz el látványos gyakorlatokat. Tehetségedet mindkét sportágban számos versenyen kamatoztathatod.

  

„Cogito ergo sum” – filozófia szakkör   

„Gondolkodom, tehát vagyok”.  Descrates szavai állnak a filozófia szakkör középpontjában. Ha vannak kérdéseid, vagy szeretnéd, hogy legyenek. Ha inspirál, ha egy zárt ajtó mögött    három másikat találsz. Ha kíváncsi vagy mások véleményére és sajátodat is szívesen megosztanád. Vagy egyszerűen csak elsajátítanád a logikus érvelés, az építő jellegű vita alapjait ez a szakkör pont Neked való. Bár a „bölcsek köve  ” nincs nálunk, de hisszük, hogy az út nem kevésbé fontos, mint a cél.

 

 

Ismerd meg önmagad – emberismeret szakkör

Nem találjátok a közös nevezőt a barátnőddel? Olyan mintha állandóan elbeszélnétek egymás mellett a családdal? Kíváncsi vagy arra miért? Ha szeretnéd érteni és megismerni hogy  an működnek a barátságok, a szerelmek, a közösség akkor az emberismeret szakkör neked való. Látod magad előtt a lehetőségeidet, értékeidet? Ne aggódj, sokan még nálad idősebben sem. Ha szeretnél tisztába kerülni önmagaddal a foglalkozás ebben is segít. Őszinte beszélgetésekkel, termékeny vitákkal, önismereti játékokkal, filmelemzésekkel, nyílt és asszertív kommunikációs gyakorlatokkal várunk. 

 

 

Csak nyugi – relax szakkör

Gyomorgörcs, idegesség, pattanásig feszült hangulat, fejünk felett összecsapó hullámok. Ismerős érzések mindannyiunknak. Ezek ellen azo  nban lehet tenni. A relax szakkörön azt is megtanulhatod, hogyan. A foglalkozáson különböző technikákat sajátítunk el, hogy kezelni tudd a rád nehezedő nyomást. Amikor túl nagy a terhelés, bénít a szorongás és elborítanak a gondok ez a szakkör segít abban, hogy visszatalálj belső harmóniádhoz, lelki egyensúlyodhoz.

 

 

A barlangrajzoktól a kortárs művészetig  – művészettörténet szakkör

Ismerd meg kultúránkat a képzőművészeten keresztül. A művészettörténet szakkörön részletesen megvizsgáljuk a különböző korok kiemelkedő alkotóinak műveit. Visszatekintünk az európai és magyar képzőművészet történetére egészen a napjainkig. A foglalkozáson találkozhatsz a kortárs irányzatokkal és képbe kerülsz a művészetben zajló folyamatokkal és szellemi mozgásokkal.

 

 

KÉP-telenség! - Fotós szakkör

Mi az az egyetlen tárgy, ami mindig veled van, minden körülmények között, s kicsit rosszul is érzed magad, ha akár egy fél órát is mellőznöd kell? Mi az, ami nagy valószínűség szerint életed végéig a közeledben lesz, csak épp egyre fejlettebb technológia tükrében? Nem, nem a telefon... hanem egy fotómasina, ami amúgy telefonálni is képes. Mindenki képek százait lövi el naponta a telefonjával, de ...

Erre a de-re keressük a választ a fotós szakkörön már jó pár éve.

 

A 2018/19-es tanévben az alábbi szakkörök indultak el.