Vége a farsangi királyságnak

Farsang

Lőrinc király helyett már újra az igazgató áll a Pannonhalmi Bencés Gimnázium élén. Hamvazószerdával véget ért a farsangi időszak. A február végén, egy cilinderrel „megkoronázott” király és teljhatalmú pártjának, a PŐP-nek a tagjai is visszaváltoztak hétköznapi diákokká.

Régmúltra visszanyúló hagyomány a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, hogy farsang idején a végzős diákokból álló pártok versengenek az iskola ideiglenes vezetéséért. Idén nem csak a tizenkettedikesek, hanem a tizenegyedikesek is alapíthattak pártot, vagy csatlakozhattak egyhez. A farsangi mulatság február 23-án, szerdán a szokásos felvonulással kezdődött. Az öt induló párt beöltözve, saját szimbólumaikkal, jelképeikkel felvértezve mutatkozott be a várkörön.

A hétvégéig tartott aztán a kampányidőszak – szigorúan a farsangi alkotmányt betartva. Ahogy az lenni szokott, mindegyik induló programokkal, plakátokkal igyekezett megnyerni a szavazókat. Hospodár-kerti tábortűz, techno buli, vetélkedők, sportprogramok – egyebek mellett ezeken a kampányrendezvényeken vehettek részt a választók.

Szombaton aztán a pártok rövid műsorokkal mutatkoztak be, és nem győztek egymás fölé licitálni kampányígéreteikkel. Végül a Pannonhalmi Ősemberek Pártja, a PŐP szerezte meg a legtöbb voksot. Vezetőjüket, Lőrinc királyt az igazgató, Albin atya „koronázta” meg.

És hogy mit kezdett a teljhatalmával a király és a PŐP? Egyebek mellett beszüntették a telefonleadást, újabb tábortüzet szerveztek a Hospodár-kertben, a vasárnapi stúdiumot fakultatívvá tették, a gospel misén ministráltak és a tanároknak kellett Laudeturral köszönniük. Kampányígéreteik között az is elhangzott, hogy dzsungelt hoznak létre a Szent Hegyen és mamutokkal telepítik be. Mi azonban eggyel sem találkoztunk, és miután farsangi királyságuk véget ért, valószínűleg már nem is fogunk.