Teqball-asztal ajándékba

Teqballal bővült a Pannonhalmi Bencés Gimnázium sport kínálata. A 2021. június 11-én, pénteken megtartott juniálison adta át iskolánk részére az adományasztalt a Teqball társalapítója, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem rektora. Diákjaink előtte mini házi bajnokságon próbálhatták ki a játékot. Húsz páros mérte össze ügyességét.

A teqball egy magyar innováció. Hivatalosan 2014-ben mutatták be Budapesten, akkor indult világhódító útjára. Nem túlzás ezt állítani, hisz a világ leggyorsabban elismert hivatalos sportága lett a játék 2020-ban. Néhány napja pedig újabb történelmi hírnek örülhetett a Teqball család: a 100%-ig magyar sportág első alkalommal szerepelhet a 2023-as Európa Játékokon, amelyből a soron következő alkalmat az Olimpiai Bizottság (EOC) és a Lengyel Olimpiai Bizottság szervezi Krakkóban. Talán akkor a magyar csapat tagjai között köszönthetünk már bencés diákokat, hisz mostantól a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban is van lehetőség teqballozni.

A Budapesti Műszaki Egyetem rektora, dr. Józsa János kezdeményezte, hogy iskolánk is gazdagodhasson egy asztallal. A BME és a Teqball kapcsolata ugyanis egészen a kezdetekig nyúlik vissza. Az egyetemen végzett mérnökök vettek, és vesznek részt ma is a fejlesztésben.  A Teqball alapítói pedig azonnal a kezdeményezés mellé álltak, sőt még egy mini iskolai házi bajnokságot is szerveztek a pénteki juniálisra.

A megmérettetésen húsz páros vett részt. A fiúk négy asztalnál rúgták a bőrt, láthatóan nagy élvezettel. A hangulatról mindent elmond, hogy iskolánk tanárai sem állták meg, hogy ne álljanak be a játékba. Sőt még a Teqball társalapítója, Huszár Viktor is megcsillogtatta tudását, amellett, hogy profikat megszégyenítő módon közvetítette a mérkőzéseket a közönségnek. Végül - stílusosan - a teqball asztal legmagasabb pontjára a Geiszter Barna- Ulicsák Miklós páros állhatott fel.

A díjkiosztó után pedig jött a legnagyobb ajándék. Huszár Viktor társalapító és dr. Józsa János rektor hivatalosan is átadta igazgatónknak és az iskolának az ajándék asztalt. „Ahhoz, hogy az ember a teljességre törekedjék, hogy kifejlessze magában mindazt, amire Isten meghívta, nem elég az értelmét, az erényeit, a kreativitását fejlesztenie” – mondta Albin atya az ünnepségen. Majd hozzátette: „ahhoz, hogy igazán átérezzük, mekkora ajándék is az élet és hogy mennyire nélkülözhetetlenek ehhez a társak, a közösség: szükség van a sportra is. A csapatsportok során a testünk fejlesztése és erősítése ugyanígy fejleszti és erősíti a közösséget is. Szent arányok ezek. Egyrészt a saját életünk egyensúlya, hogy a lelkünk, az értelmünk és a testünk együtt növekedjék; másrészt pedig az egyén és a közösség áldásos kölcsönhatása. Ha erre az arányra nem figyelünk, akkor sok minden félremehet. Mi lett volna, ha Ádám és Éva, ahelyett, hogy csak a tudás fájára koncentrálnak, helyette teqballoztak volna egyet? És esetleg bevonták volna Káint és Ábelt! Minden másként alakult volna…” – vélekedett az atya.  „Hiszem, hogy a sport is Isten áldása. Ez az áldás kísérjen minket és minden sportolót, ezt a házat és egész hazánkat” – zárta szavait.

A pénteki bajnokságot a tervek szerint még számos követi majd iskolánkban. Hisz a jövőben a mindennapi testnevelésóráknak és sportprogramoknak állandó része lesz a teqball.

Sportos képek itt.