Szent Márton-heti bolhapiac és árverés

Bolhapiac

Minden idők legmagasabb licitjét ajánlották fel a Szent Márton-heti árverésen. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai a hagyományokhoz hűen idén ismét bolhapiacot és árverést tartottak, hogy azok bevételével is támogassák az idei célt, azaz a háború sújtotta ukrajnai testvériskolánk megsegítését. A legtöbbet Major Ivett tanárnő hat fős vacsorameghívásáért fizettek. Nem kevesebb, mint negyvenhétezer forintért kelt el a tétel.

Ahogy az egy rendes bolhapiacon lenni szokott, a gimnázium zsibvásárán is mindent megtalálhattak a vásárlók, ami szem-szájnak ingere. Egyebek mellett könyveket, moziplakátokat, különféle csecsebecséket, CD-t és bakelitlemezeket, befőtteket, táskákat, ékszereket és pohárszetteket kínáltak az osztályok a portékák között. A kétórás rendezvényen végig hatalmas volt az érdeklődés, alig lehetett odaférni az asztalokhoz.

Az alkalmi árusok pedig igazán kitettek magukért, lelkesen buzdították a tanárokból, szülőkből, szerzetesekből, diáktársaikból és a Pannonhalmi aukcióFőapátság munkatársaiból álló vevősereget. Még Cirill főapát úr is érdeklődve járta körbe a standokat, és bár a kiszemelt ing nem volt a méretében, láthatóan élvezte a „kincsvadászatot”.

A bolhapiac legizgalmasabb pillanatait az árverés hozta, amelyet minden évben a végzősök szerveznek meg. A kalapács alá kerülő tételek között – a teljesség igénye nélkül – volt egy egész osztálynak szóló hot-dogozás Henrik atyával, teadélután Asztrik emeritus főapát úrral három fő részére, focimeccs a tanári csapattal úgy,Cirill hogy a kezdő keretben az igazgató, Albin atya is pályára lép, és természetesen Cirill atya is ajánlott fel a licitre személyes tárgyai közül hármat.

A hangulatról mindent elmond, hogy bár a kikiáltók felváltva vezették az árverést, az aukció végére nem sok hangjuk maradt. A legdrágább licitről már szóltunk, de akadtak szép számmal olyan tételek, amelyekért húsz-harmincezer forintot is leperkáltak a fiúk. Albin atya hat főnek szóló desszertmeghívásánál például huszonhétezer forintra kúszott fel a licit. Drozdík Attila tanár úrral pedig harmincháromezer forintért bográcsozhatnak majd hatan.

A bolhapiac és az árverés teljes bevétele – ahogy az egész Szent Márton-hété is – jótékony célt szolgál. A gimnázium a Karácsfalvai Sztojka Sándor Líceumnak ajánlja fel tankönyvek kiadására. A háború miatt ugyanis az egyébként is nehéz helyzetben lévő kárpátaljai testvériskolánk még nagyobb nehézségekkel küzd. Jelenleg tankönyvek nélkül, az internetről tanulnak a diákok.