A SUP és a tanév

Veni Sancte

Vajon milyen kapcsolat van a SUP-ozás és a tanév kezdete között? Juhász-Laczik Albin atya, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója a diákok előtt álló kihívásokat, nehézségeket a vízisporthoz hasonlította, ahol egy-egy hullám ugyan beleboríthatja a deszkán állót a vízbe, de utána visszakapaszkodik, és evez tovább. „Tanítványnak lenni, pannonhalmi diáknak vagy egyáltalán kereszténynek lenni azt jelenti, hogy minden bukásunk a felemelkedés első lépése. Minden hullám erő” – fogalmazott a 2022. szeptember 4-i, vasárnapi Veni Sanctén.

Ismét megtelt élettel a Pannonhalmi Bencés Gimnázium. Az itt tanuló 340 diáknak is elkezdődött a 2022/2023-as tanév. Az ünnepélyes tanévnyitó szentmisén a hagyományoknak megfelelően az új tanulók a Szent Márton-bazilika nagykapuján keresztül vonultak be a templomba, és foglalták el helyüket a szentélyben.VS

Albin atya egy nyári emlékét elevenítette fel a Veni Sanctén. A tengerparton szemlélődve pillantott meg egy SUP-ozót, aki a partról egy sziget felé evezett, mikor egy motorcsónak húzott el a közelében nagy hullámokat keltve. A fiú irányba állította a deszkát, és sikeresen meg is lovagolta a hullámot. Amikor azonban az eszköz lassulni kezdett, a sportoló elvesztette egyensúlyát, és a vízbe borult, de visszakapaszkodott, és evezett tovább a sziget felé.VS

Ahogy arra Albin atya rámutatott, az év elején a diákok is – mint az evezős – elindulnak a parttól, befelé az iskolaévbe. „Reméljük, hogy nem lesznek nagy hullámok. De azzal is kell számolni, hogy jönnek majd meglepetések. Egy-két tapintatlan motorcsónak biztos lesz, nagy hullámokkal. Vagy egy hirtelen széllökés, sosem lehet igazán tudni. De ha egy kicsit figyelünk, meg ha van már rutinunk, ezek a váratlan helyzetek még előnyünkre is válhatnak. Sőt, még jól is jön egy-két kósza meglepetés. Persze, hogy lesz olyan is, amikor elveszítjük az egyensúlyt, és felbukunk, bele a vízbe. De semmi baj, vissza kell kapaszkodni, újból felállni, és evezünk tovább. Talán még kicsit fel is frissülve. Hiszen az a sziget, az a cél nincs olyan messze. Csak evezni kell. Meg újra felállni.”

A szentmisén felolvasott evangéliumi részlet – amelynek végén ez szerepelt: „Így tehát, aki közületek nem mond le mindenről, amije van, nem lehet az én tanítványom” – pedig arra biztat, hogy akárhányszor is bukunk el, nem szabad feladni.VS „Ne azt nézd, hogy vajon jön-e még hullám, hanem ha jön, készülj rá, állj irányba, és használd ki az erejét. Igen. Mindenről lemondani, mindent beleadni azt jelenti, hogy nem Te irányítod a szelet meg a hullámokat, hanem elfogadod, hogy egyedül Ő. Nem Te döntesz mi jön, hanem átengeded Neki, hogy bár jöhet és jönni is fog, aminek kell, de hogy az nem véletlen, az nem ellenség, hanem ha jól csinálod, előrébb visz. Ha meg rosszul, próbáld újra” – hangsúlyozta az igazgató.

Végül hozzátette, hogy bár a célt mindig szem előtt tartjuk, közben az odavezető utat is élvezzük, minden nehézség ellenére, mert Isten velünk van. „Ő adjon nekünk erőt ebben a tanévben is.”