Pénteki esti csillagászati előadás

Csillagászat

2022. december 2-án, pénteken este 8 órakor a Díszteremben Gabányi Krisztina és Forgács-Dajka Emese csillagászok Kozmikus környezetünk címmel tartanak előadást, amelyben egy kis ízelítőt kaphatunk a hétköznapjainkat is érintő csillagászati témakörökből és a hozzájuk kapcsolódó "földhözragadtabb" felhasználási lehetőségekről.

Elsőre talán nem gondoljuk, hogy közvetlen kozmikus környezetünk milyen változatos területeken befolyásolhatja életünket. A Nap jótékony hatását a növényekre mindenki ismeri, vagy a Föld légkörébe érkező meteorokat is, amelyeket tiszta éjszakákon hullócsillagokként látunk az égbolton.

De például a Föld körül keringő sok száz távközlési műhold egy-egy napkitörés hatására meghibásodhat, így nem tudunk telefonálni, vagy épp megnézni kedvenc tévéműsorunkat, de a globális helymeghatározás is kárát láthatja ilyen eseményeknek.

Emellett a tudomány segítségével millió fényévnyi távolságra lévő objektumokról is készíthetünk lenyűgöző felvételeket. Épp a közelmúltban járta be a világsajtót egy szupernagy tömegű fekete lyukról készített kép, amelyhez használt technológia szerves részét képezi a mindennapi életünknek.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!