Pálffy Géza péntek esti előadása

Pálffy Gáza

2019. május 31-én 20.00 órakor a Díszteremben Prof. Dr. Pálffy Géza történész, az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője tart előadást Új felfedezések a Szent Koronáról
és különleges kalandjairól
címmel. Az előadás a Szent Korona történetének eddig ismeretlen fejezeteibe kalauzolja a hallgatóságot.

A kutatócsoport-vezető az elmúlt évek új felfedezései alapján elsősorban a következő izgalmas kérdésekre keresi a választ: Mikor és hogyan keletkezett a Szent Korona legrégebbi hiteles ábrázolása? Mikor ferdülhetett el a korona keresztje? Hol található a legkorábbi szent koronás magyar országzászló? Elfeledtük-e 17. századi dunántúli koronázóvárosunkat? Végül a legfrissebb vizsgálatok alapján bemutatja a magyar korona tizenegy külföldi útját, és megvizsgálja, mikor és hányszor járhatott koronánk Pannonhalma közelében.

Prof. Dr. Pálffy Géza (Veszprém, 1971) tanulmányait történelem és levéltár szakokon végezte. 1994 óta dolgozik az MTA BTK Történettudományi Intézetében, jelenleg tudományos tanácsadó és a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője. 2010-től az MTA doktora. Kutatási területe a Magyar Királyság és a Habsburg Monarchia 16–18. századi története, elsősorban a törökellenes védelmi rendszer, a királyság katonai elitje és arisztokráciája, a magyar rendek és a bécsi udvar kapcsolatrendszere. Emellett kiemelten érdeklődik a Szent Korona históriája és a magyar uralkodókoronázások, a sírkőkutatás és térképtörténet iránt. E témakörökben eddig tizenegy nyelven 30 önálló kötete és mintegy 350 tanulmánya jelent meg.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!