Mikusi Balázs péntek esti előadása

Mikusi Balázs

2019. december 13-án, pénteken este 8 órakor a Díszteremben Mikusi Balázs zenetörténész tart előadást Tudás vagy szerencse? Egy Mozart-kézirat címmel.

Éppen öt évvel ezelőtt járta be a világsajtót a hír, hogy az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője addig ismeretlen Mozart-kéziratra, a záró tételéről, az ún. Török indulóról ismert A-dúr szonáta kottatöredékére bukkant a gyűjteményben. Vajon miképp lehetséges, hogy az éppen a szövegek gondos rendezésére létrehozott könyvtárakból még manapság is újabb és újabb ismeretlen dokumentumok kerülnek elő? Szerencse dolga-e egy ilyen felfedezés, vagy kitartó munka eredménye? Hogyan kerülhetett éppen a budapesti nemzeti könyvtárba Mozart kézirata? És mennyi esély van arra, hogy további hasonlók is felbukkanjanak idehaza?

Ilyen és hasonló kérdésekre próbál választ adni Mikusi Balázs, a kézirat felfedezője, egyúttal kitérve arra is, hogy egy könyvtári gyűjtemény vezetőjét milyen egyéb feladatai gátolják meg abban, hogy több időt szentelhessen a tudományos kutatásnak. Az előadó több nemzetközi zenetudományi társaság tagja, neves folyóiratok szerzője.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!