Karsai György péntek esti előadása

2009. november 13-án (pénteken) este 8 órakor a Gimnázium Teleki-termében

  Karsai György

a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-filológia Tanszékének vezetője, a Közép-Európai Egyetem, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a nanterre-i és a lille-i egyetem tanára

tart előadást 

A Télemakhia – Odüsszeusz fiának eposza  

címmel

„Az Odüsszeia első négy énekében nem szerepel az eposz névadó főhőse, Odüsszeusz. Helyette fiának, Télemakhosznak történetét meséli el Homérosz: utazásait, kalandjait, találkozásait Nesztórral, Helenével, Menelaosszal. Később – a 16. énektől kezdődően – már apja szövetségeseként, társaként fogja felvenni a harcot a házát megszállva tartó kérőkkel szemben. Miért van szüksége az eposznak erre a fejlődés-történetre, a gyermekből felnőtt férfivá érés folyamatának bemutatására? Rejt-e veszélyeket, buktatókat, konfliktusokat Télemakhosz története?”

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

 

 

Másnap, 2009. november 14-én (szombaton)

délelőtt

Karsai György

tart tanórát

 Aiszkhülosz: A leláncolt Prométheusz:

fércmű, vagy remekmű? 

címmel

 „A színháztörténet egyik első, fennmaradt tragédiája, a talán legtöbbet vitatott Aiszkhülosz-dráma. Cselekménye alig van, szerkezete provokálóan statikus, számos kritikusa szerint kifejezetten unalmas mű, színházban majdhogynem előadhatatlan. Közösen megkíséreljük újraolvasni, értelmezni és megérteni a drámát, megtalálni benne azokat az értékeket, amelyek a színháztörténet egyik legizgalmasabb tragédiájává avatják Aiszkhülosz alkotását.”