Fancsovits Péter klinikai embriológus péntek esti előadása

Fancsovits Péter

2016. október 14-én, pénteken 20.00 órakor a Gimnázium Dísztermében  Fancsovits Péter, a Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársa, klinikai embriológusa tart előadást Lombikbébi és társai. A meddőség kezelésének múltja, jelene és jövője címmel.
Az első sikeres lombikbébi kezelésért (1978) Robert Edwards professzor 30 évvel később Nobel-díjat kapott. Mára világszerte több mint 6 millió gyermek köszönheti életét ennek a módszernek. A fejlett világban ma a meddőség különböző formái a párok kb. 15 %-át érintik. Általában a meddőség nem gyógyítható, de különböző kezelésekkel a párokat hozzá lehet segíteni a várva várt gyermekáldáshoz.
Milyen okok vezethetnek a meddőség egyre gyakoribb előfordulásához, tehetünk-e valamit a megelőzésére? Hogyan működik egy a meddőség kezelésével foglalkozó intézet, milyen készülékeket és módszereket használnak? Hogyan jelenik meg a mikroszkópos felvételeken a petesejt megtermékenyülése és a létrejött embriók osztódása? Hogyan lehet egy néhány sejtes embriót lefagyasztani, hosszú éveken át tárolni majd felolvasztani és visszaültetni? Hogyan „menthető meg” egy sugárkezelés előtt álló daganatos beteg termékenysége? Milyen társadalmi és etikai kérdéseket vet fel a meddőség?