A Pannonhalmi Bencés Gimnázium szívében hordozza a menekülteket

Adomány

Önkéntes munkával és adományokkal is támogatjuk a Pannonhalmi Főapátság által indított gyűjtést. Ezen felül az iskola tanulói és családjaik, valamint a pedagógusok csaknem egymillió forintot ajánlottak fel a karácsfalvi, kárpátaljai testvériskolánknak, amely a háború sújtotta Ukrajnában az otthonukat elhagyni kényszerülőket igyekszik ellátni.

Szinte kérni sem kellett, diákjaink az első pillanatban felajánlották segítségüket a főapátság adománygyűjtéséhez. Dobszay Balázs osztályfőnök és Szilveszter atya Adományvezetésével az órák után rendszerezik, szortírozzák az adományokat, válogatják a ruhákat. Amikor pedig arra van szükség, ők azok, akik kocsira pakolják a felajánlásokat – ahogy tették az első szállítmányoknál is –, hogy azokat a Főapátság eljuttathassa a leginkább rászorulóknak, az otthon nélkül maradt menekülőknek.

Az első segélyszállítmányok 2022. március 5-én és 6-án értek célba. Szombaton két segítő önkéntes, László Zoltán és Horváth Tamás ukrajnai testvériskolánkba, a karácsfalvi Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumba vitt egy kisbusznyi adományt, valamint az iskola diákjai, tanárai és a szülők által felajánlott pénzt. A kezdeményezéshez csatlakozók egy-eAdománygy csoki árával adakozhattak a karácsfalviaknak, de az összegyűlt egymillió forintból is látszik, ennek többszörösét ajánlották fel. A líceumot a háború miatt be kellett zárni, ott jelenleg naponta több száz beeső menekültről gondoskodnak. Vannak, akik csak pár órát maradnak: esznek, feltöltődnek kicsit, és tovább indulnak. Mások néhány éjszakát töltenek el a menedékhelyen, mielőtt újra nekivágnak az ismeretlennek.

A vasárnapi segélyszállítmányt Dobszay Balázs, Szilveszter atya és Siska Gábor prefektus Győrbe vitte, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Magyarországi Regionális Központjába. A szervezet a Magyar Katolikus Karitásszal együttműködve segíti a környékre érkező háborús menekülteket, adományokkal és szállás biztosításával. Amint az a helyszínen kiderült, kevés önkéntessel, az Adományállandó feladataikon felül igyekeznek helytállni. Így ezen a téren is felajánlotta a gimnázium a segítséget: a jövőben a diákok önkétes munkájával is támogatjuk a szervezetek humanitárius feladatait.

A Pannonhalmi Főapátság a háborús menekültek részére az Egyházmegyei Karitásszal együttműködve folytatja az adománygyűjtést, amelyet iskolánk továbbra is támogat. Az aktuális gyűjtésről bővebb információt itt olvashatnak: https://pannonhalmifoapatsag.hu/nyissuk-ki-szivunket-folytatjuk-az-adomanygyujtest/