Megihlették diákunkat a Pannonhalmi Főapátság történelmi orgonái

Corte

Mintegy hatéves kutató- és restaurálási munkálatok után mára már a Pannonhalmi Főapátság mind a négy történelmi orgonája régi pompájában ragyog. A 200-300 éves hangszerek nem csak a koncertéletben, hanem az oktatásban is szerepet kapnak. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai barokk darabokat, eredeti barokk orgonákon tudnak játszani. Rózsás Mátyás végzős diákunkat pedig az orgonák pannonhalmi története ihlette meg.

A Pannonhalmi Főapátság 2018-ban indította el nagyszabású orgonafelújítási programját. Dr. Szigeti Kilián bencés szerzetes ugyanis még az 1970-es években fektette le egy muzeális orgonagyűjtemény alapjait. Egyedülálló gyűjtőmunkájával a 24. órában tudott megmenteni késő-reneszánsz és barokk hangszereket, amelyekre a biztos pusztulás várt. Ezt az értékmentő munkát folytatták a mai szerzetesek is.

Szigeti Kilián munkássága azonban nem csak a szerzetesközösséget inspirálta. Iskolánk, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium végzős diákja Rózsás Mátyás a Tudományos Diákköri Konferenciára készített tanulmányt a gyűjteményről. Az 1962-1974 közötti időszakot feldolgozó dolgozatával az országos versenyben az első három közé jutott, a Kárpát-medencei Konferencián pedig 4. helyezést ért el.

Matyi munkája a múltat vette górcső alá, a 2018-ban indult orgonafelújítási program pedig már a jövőbe mutat. A Bazilika800 emlékévre két történelmi orgona újult meg. 2024. április 29-én tért vissza a felújítás után Pannonhalmára, és ismét régi fényében tündököl az 1770-es években készült Corte-orgona. A hangszert Bors László és Bartis SzabolcsCorte orgonaépítők restaurálták, és állították vissza eredeti, barokk kori állapotába. A mesterek április 29-én a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban szerelték össze és hangolták be a megújult orgonát, amely két még nála is korosabb társával együtt szólalt meg május 18-án, az Orgonák Éjszakáján.

Még a sokat látott orgonaépítő mestereknek is kihívás, egy több száz éves hangszer restaurálása. Ahogy azt Bors László mondja, az elmúlt harminc évben mindössze két-három hasonlóan öreg orgonával dolgozhatott, leszámítva a pannonhalmi gyűjteményt. A most visszaérkező Corte-orgona mellett ugyanis másik három történelmi orgona felújításában is részt vehetett. „Öröm, hogy a Pannonhalmi Főapátság gondot fordít ezeknek a hangszereknek nem csak a megőrzésére, de felújítására is” – mondta Bors László.

A Corte-orgona építőjéről, Corte Józsefről kapta a nevét. A hangszert 1778-ban egy budai ferences szerzetes, Fiala Vazul rendelte meg, és miután akkor Corte volt Buda egyetlen orgonaépítő mestere, feltehetően az ő keze munkája – meséli Kiss Zsolt orgonaművész, a pannonhalmi bazilika karnagya. A hangszer Dr. Szigeti Kilián bencés szerzetes gyűjtőmunkájának köszönhetően került Pannonhalmára. 2002-ben már átesett egy felújításon, és utána 10 évig szolgált szentélyorgonaként a bazilikában. 

Ezúttal a szerkezeti elemek egy részét kellett újraépíteni, kijavítani, továbbá új levegőrendszert alakítottak ki a szakemberek, és a sípok közül is többet restauráltak, cseréltek. A felújításnál – ahogy a többi három történelmi orgona esetében is – azt tartották szem előtt, hogy a hangszert eredeti állapotába állítsák vissza, azaz úgy, ahogy mintegCortey 250 évvel ezelőtt megépült. Elbontották a később hozzáépített pódiumot és ülést, így a művészek – ahogy a barokk korban is – állva szólaltathatják meg a hangszert.

„Egy ilyen orgona billentése sokkal érzékenyebb, mint a modernebb és nagyobb hangszereké” – mondta Kiss Zsolt. A Corte-orgonát az 1740-1760 között épült, 2022-ben restaurált Podkoniczky-orgonához hangolták, így egyszerre is megszólalhatnak. Először május 18-án, az Orgonák Éjszakáján volt hallható együtt a két hangszer. A koncerten továbbá megszólalt Magyarország harmadik legöregebb orgonája, a szintén teljes rekonstrukción átesett Zorkokvsky-féle hangszer. Ez az orgona a felújítást követően néhány hete érkezett vissza Pannonhalmára, és ezen a hangversenyen debütált a nagyközönség előtt.

A Podkoniczky-, a Zorkovsky- és a Corte-orgona mellett a Boldogasszony-kápolna 1820-as hangszere is megújult, még 2023-ra. Nem csak az orgonaépítő mestereknek izgalmas, hogy ilyen koros orgonákkal dolgozhatnak, hanem a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak is. Ők Kiss Zsolt szakmai irányítása mellett tudják kipróbálni és megtapasztalni a korabeli, barokk hangzásvilágot.

Fotók: Kisalföld / Csapó Balázs