Meghitt gyertyagyújtás advent első vasárnapján

Advent 1

Ajándékba kapjuk az adventi időszakot. Arra kapunk meghívást, hogy a sötétben ne csak a koszorún lévő első pici lángot, hanem belső tüzünket is meggyújtsuk.” Lőrinc testvér advent első vasárnapján osztotta meg gondolatait a Szent Márton-bazilikában a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjaival.

Az adventi készület az egész bencés közösség, így a Pannonhalmi Bencés Gimnázium legmeghittebb pillanati közé tartozik. Különösen igaz ez a vasárnap esti gyertyagyújtásokra, amit a koronavírus-járvány miatt idén – a hagyományoktól eltérően – zárt körben tartunk meg. Advent első vasárnapján, 2021. november 27-én is így történt ez.

Ahogy Lőrinc testvér ünnepi elmélkedésében rámutatott, az adventi időszak sok mindent jelenthet a számunkra. Lehetőséget, valaminek a kezdetét, békességet, de felidézhet hangulatokat, illatokat. És bár látszólag advent mindegyik, de végeredményben egyik sem.

„Az advent inkább szerelem. Egyre hevesebben lobogó tűz, felfokozott éber várakozás, teljességet ígérő készület.” – mondta Lőrinc testvér. Majd az ajándékba kapott adventi időszakról beszélt, amikor a saját belső tüzünket is meggyújthatjuk vagy fokozhatjuk, mert az eddig is – még ha csak őrlángként is –, de égett. „És az a jó, hogy nem kell most azonnal nagy eredményeket elérnünk. Elég fokozatosan, hétről hétre, napról napra.”

A szerzetes arra is rávilágított, hogy bár nem tudjuk pontosan milyen utat járunk majd be, és nem is biztos, hogy mindent úgy valósítunk majd meg, ahogy azt advent első vasárnapján akarjuk, de ez nem gond. „Lehet így is, rábízva magunkat a Teremtőre abban a tudatban, hogy bármi is történik szerelmes készületi időnk alatt, az éppen úgy lesz jó, ahogyan megtörténik, az éppen úgy gazdagít majd bennünket, amilyen formában elér hozzánk.”

A meggyújtott első gyertya lángja jelzi, hogy kevesebb, mint egy hónap és „Isten emberré lesz, Jézus Krisztus megszületik bennünk és közöttünk” – zárta ünnepi gondolatait Lőrinc testvér.

Lőrinc testvér teljes beszédét a főapátság honlapján tekinthetik meg. https://pannonhalmifoapatsag.hu/gyertyagyujtas-advent-elso-vasarnapjan/