Nyolcszáz éves imaszövetség Pannonhalma és Montecassino között

1212. óta minden évben január 25-én imádságában megemlékezik egymásról a pannonhalmi és a montecassinói szerzetesközösség. A nyolcszázadik évforduló alkalmával a pannonhalmi közösség latin nyelvű levélben köszöntötte Szent Benedek Atyánk monostorának szerzeteseit. Az elküldött levél latinul és magyarul itt olvasható.

Szent Márton monostora kiváltságlevelében Szent Istvántól a cassinói apátság kiváltságait kapta meg, s a két monostor a történelem folyamán mind szorosabbra fonta az együttműködés és a közösség szálait. Oros apát személyesen utazott Montecassinóba és kötött imaszövetséget 1212. január 25-én Adenulf cassinói apáttal azzal, hogy a két szerzetesközösség tagjai e napon kölcsönösen imádkozzanak egymásért.

Az imaszövetséget az elmúlt 800 év alatt többször is megújították: 1878-ban Kruesz Krizosztom főapát kezdeményezésére díszes oklevelet állított ki az imaszövetség megerősítéséről a cassinói konvent, 1997-ben Bernardo D’ Onorio főapát meghívására Várszegi Asztrik főapát Montecassinóba látogatott, és ünnepélyesen megújították az imaszövetséget.

Az imaszövetség 800. évfordulójának előkészítése céljából 2010. november 11-én Pietro Vittorelli montecassinói főapát volt Pannonhalma vendége, s az ünnepen kiállítottuk az imaszövetséget rögzítő oklevelet is a Bazilikában.

2012. január 25-én a pannonhalmi és a cassinói konvent levélben köszöntötte egymást.