„Legyél mindenütt az, akivé váltál” – Fidél atya adventi elmélkedése

advent 4.

Igazságról és hűségről mint a Jézus számára készített út építőköveiről beszélt advent negyedik vasárnapján a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak Nádai Fidél atya. „Ha az útnak ezek az elemei szilárdan beépülnek, az Úr léptei békét hoznak” – mondta. Igazán megindító volt, ahogy a Szent Márton-bazilika sötétjét megtörték az adventi koszorú fényei, majd az egymásnak átadott gyertyaláng az egész templomot fénybe borította. Hirdetve, hogy az „Úr eljön”.

„Hűség sarjad a földből, igazságosság néz le a mennyből. Igazság jár az Úr előtt, békesség követi lépteit.” A 84. zsoltár eme versét imádkoztuk advent negyedik vasárnapján is. Ahogy arra Fidél atya rávilágított, az igazságosság és a hűség a két fontos eleme annak az útnak, amelyet Jézus számára készítünk. Mint mondta, ezeket útravalóként vihetik haza a fiúk az ünnepekre. Az igazságosságról szólva kifejtette, hogy az a Szentírásban mindig az erőseknek a kiválasztottakkal szembeni, tisztességes bánásmódjára vonatkozik. Olyan példákat találni erre, mint például hogy bíróként ne hagyják magukat megvesztegetni, hogy hamisan ítéljenek a szegény ellen, vagy hogy fizessék ki a napszámost.

Mint ahogy arra Fidél atya a fiúk figyelmét felhívta, mi is tehetünk az igazságosságért. „Hazaindulva tedd tehát batyudba: szüleid, testvéreid, mióta nem vagy otthon, nem rápihentek, hogy amikor megérkezel, frissen és üdén lessék kívánságaid. És aztán ezt is tedd mellé a batyudba: ha szeretsz Pannonhalmán lenni, és élvezed az itt töltött napokat, ne tégy úgy hazaérkezve, mintha valami észak-koreai munkatáborból érkeznél haza, és járna neked, hogy a szünet végéig ne csinálj mást, minthogy kihevered a gyötrelmeket.” Kérte, hogy hálával fogadják el a fiúk a megkülönböztetett figyelmet, de csak egy napig, majd az igazságosság jegyében utasítsák vissza szerényen.

A hűségről szólva azt a történetet hozta fel Fidél atya, amikor Jézus megkérdezte a néptől, hogy azt hitték-e, hogy széltől lengetett nádszálat fognak találni Keresztelő Jánosban. Hogy aki neki készíti az utat, olyan ember, aki arra hajlik amerre a szél fúj. Majd elgondolkodtató kérdést tett fel a fiúknak. „Hűségben akarsz hazaindulni vagy minden helyzethez simuló nádszálként akarsz otthon lenni? Ugyanaz akarsz otthon is lenni, amilyenné itt váltál?” Arra hívta fel diákjaink figyelmét, hogy otthon se legyenek mások. Így, ha itt sportoltak, odahaza se heverésszenek, vagy ha élvezték, hogy másokért tehetnek, otthon is álljanak készen erre – sorolta a példákat. „Legyél mindenütt az, akivé váltál. Hűségre vagy meghíva. Éld mindenütt azokat az értékeket, amiket megszerettél. Utat építesz igazságosságból és hűségből, de nem egyedül kell járnod az utat, hanem Jézussal együtt. És ezért bátran mondhatom neked, lépteiteket – meglátod – békesség fogja követni.”

A negyedik adventi gyertyagyújtást online közvetítettük a Szent Márton-bazilikából. A liturgiát itt nézhetik vissza. https://www.youtube.com/watch?v=twAGw4bwuqY