A közösség támogató ereje – átadtuk a felújított Teleki- és Gyöngyössy-termet

Teleki-átadó

Több mint 130 nagylelkű adományozónak köszönhetően újulhattak meg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium emblematikus terei. Az összefogás eredményeként 7,5 millió forint gyűlt össze, amelynek segítségével korszerűsíthettük a Teleki- és az abból később leválasztott Gyöngyössy-termet az iskolában. A megújított tereket a támogatók, a diákok és a pedagógusok jelenlétében adtuk át 2024. április 12-én.

Az átadó ünnepségen Albin atya, iskolánk igazgatója fejezte ki köszönetét a pannonhalmi szerzetesközösség, a gimnázium és a diákok nevében az ALbinadományozóknak, akik a felújítás teljes költségének mintegy felét ajánlották fel. Enélkül csak jóval szerényebb felújításra lett volna lehetősége az iskolának. Így viszont úgy újulhattak meg a termek, hogy azok a modern oktatás minden feltételének megfelelnek.

A termek egyebek mellett olyan speciális hangszigetelő burkolatot kaptak, amelyeknek köszönhetően teljesen visszhangmentesek lettek. A Teleki-terem egy mobil fallal kettéosztható, azaz lehetőség van rá, hogy egyes tantárgyakat – például az idegen nyelveket – csoportbontásban taníthassák a pedagógusok. A Gyöngyössy-terem, amely eredetileg diákmoziként funkcionált, a jövőben is alkalmas lesz kisebb vetítések megtartására. Ehhez pedig már korszerű hangtechnika és vetítő is társul.

Ezt az ünnepségen résztevevők is megtapasztalhatták. Az átadón bemutatták azt az 1942-43-as, azaz több mint 80 éves Agfa 8-as filmre készült családi filmfelvételt, amely a gimnázium építését örökíti meg. Az egyedülálló felvételt a 2012-ben elhunyt egykori pannonhalmi diák, Vízkelety ImreTeleki özvegye adta az iskolának. Vízkelety Imre 1947-ben végzett osztálya volt az első, amely a jelenlegi épületbe járt.

A Teleki-terem az elmúlt évtizedekben számos közösségi alkalomnak adott helyet. Ide tették a diákotthon első televízió készülékét, itt gyűltek össze a diákok, hogy végigizgulják a rádióközvetítést a legendás, 6:3-as angol-magyar mérkőzésről, és ebben a teremben tartottak először Öregek Napját a szociális otthonban élő idős szerzeteseknek. A helyiségek a jövőben pedig már nem csak Teleki Pál egykori miniszterelnök és Gyöngyössy Imre, pannonhalmi öregdiák, filmrendező nevét őrzik, hanem az adományozókét is, a falakon elhelyezett emléktáblákon.

Hálásak vagyunk minden támogatónak, hogy adományukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a jövő generációi számára is megőrizhessük ezeket az emblematikus tereket. Gimnáziumunk pedig már a következő terveket szövi. Szeretnék ugyanis a mosdók felújításával folytatni nem csak a korszerűsítést, de a közösségi összefogást is.