Kővágó Pál péntek esti előadása

Kővágó Pál

2020. január 17-én, pénteken este 8 órakor a Díszteremben Kővágó Pál pszichológus tart előadást A kollektív áldozattudat szociálpszichológiája címmel, és azt mutatja be, milyen módon járul hozzá versengéshez, konfliktusokhoz, csoportközi agresszióhoz, háborúkhoz, más esetekben pedig a konfliktusok elcsendesítéséhez vagy a teljes megbékéléshez a kollektív áldozattudat. Képek az előadásról.

Egy közösség, nemzet múltja és az arról alkotott tudás számos módon befolyásolja, hogyan tekint az adott közösség vagy nemzet a saját jelenére és a jövőjére. A huszadik században számtalan olyan konfliktus volt, amely alapjaiban formálta azt, hogyan gondolkodunk magunkról, és más csoportokról, ahogyan azt is, hogyan gondolkodunk a saját és más közösségek jövőjéről. A magyar nemzet történelme sem képez kivételt ez alól: a trianoni békediktátum és annak utóélete mai napig alapjaiban határozza meg a közgondolkodást, az egyéntől a teljes nemzetig bezáróan mindenre kifejti hatását.

A kétezres évek elejétől a múltbéli események közül a kollektív traumák, és az ezzel kapcsolatban kialakuló kollektív áldozattudat különösen nagy figyelmet kapott a szociálpszichológiai kutatásokban. A kutatások alapján elmondható, hogy a kollektív áldozattudat jelentős hatással van a csoportközi konfliktusok kialakulására, elmérgesedésére, de bizonyos körülmények között akár a megbékélésre is.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!