Beszámoló a "Határtalanul" pályázat keretében megvalósult erdélyi utunkról

A 2015/16-os tanévben a „Határtalanul” pályázat jóvoltából két alkalommal is találkozhattunk a csíkszeredai Segítő Mária Líceum diákjaival és tanáraival.

"Határtalanul”

avagy a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és a Csíkszeredai Segítő Mária Líceum csereprogramja a „Határtalanul” pályázat keretében

Az első látogatás alkalmával erdélyi barátaink látogattak meg minket, októberben. A szép őszi alkalom lehetőséget adott sok élménydús program megvalósítására. Vendégeink magyarországi itt-tartózkodásukat a budapesti „Mi, magyarok” Látogatóközpont megismerésével kezdték. A hét folyamán jártunk Veszprémben, Pannonhalmán, Tihanyban és a diákok sok közös programon vettek részt, úgy mint óralátogatások, táncházak, városismereti séták. Talán a legtöbbek által várt és értékelt programpont a fogadócsaládoknál eltöltött hétvége volt. A vendégek itt-tartózkodásának vége felé érkezett el a várva-várt alkalom, az 1956-os forradalom és szabadságharcra való megemlékezésünk emlékünnepe. Azért volt különleges ez a délután, mert a vendég- és fogadódiákok -erdélyiek és magyarországiak- együtt tartották meg a megemlékező műsort. Az ez utáni búcsúzás talán kevésbé is volt fájdalmas, hiszen tudtuk, hogy nemsokára, májusban találkozunk.

Tavasszal aztán, viszonozva a látogatást, erdélyi utunkat a Szászföldön kezdtük, Segesvár és Berethalom érintésével érkeztünk Csíkszeredába. Az út tematikájához igazodva, igyekeztünk minél több egymás mellett élő népcsoport kultúrájába betekintést nyerni, így sorra csodálhattuk a szász erődtemplomokat, emellett az örmény katolikus és csíki székely épített és szellemi örökség különböző bizonyítékait. Szintén tölthettek időt a családoknál is a diákjaink, illetve az egyheti program utolsó részeként a csíksomlyói búcsún is részt vehetett az egész csapat.