Flóris-kupa: a győzteseknek szabad sírni

Flóris

Egy rendkívül kiélezett mérkőzésen, hosszabbítás után, büntetőrúgásokkal dőlt el, ki nyeri az idei Flóris-kupát. Végül a 11. A osztály csapata – évfolyamtársaikat legyőzve – állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, ráadásul címvédőként. Tavaly ugyanis szintén ők nyerték meg a kupát. „Nagyon rég sírtam ennyire” – mondta a mérkőzés után a győztes tizenegyest bebombázó Ulicsák Miklós.

Az idei, 2022-es volt a 42. Flóris-kupa, amelyet még Esti kupa néven, a fociszeretetéről is ismert Flóris atya alapított. Halála után nevezték el a kupát róla. Ahogy az Barcza István igazgatóhelyettes, egykori pannonhalmi bencés diák emlékezetében él, a szerzetestanár mindig a bástyáról, jellegzetes, félig könyöklő testtartással a bástyára támaszkodva követte a mérkőzéseket. Mint mondja, diákévei egyik legmeghatározóbb emléke az évről-évre megrendezett kupa. Az élmény pedig még ma is vérpezsdítő. „Még mindig beleborzongok” – mondja.

A Flóris-kupa jelentőségét mutatja, hogy a háromszoros kupagyőztes csapatból (1987A) ketten – Leposa Ferenc és Gáspár Péter – már az elődöntőre is eljöttekFlóris, és frissítővel kedveskedtek a focistáknak. Mint mondták, a hangulat és az illatok egyből visszarepítették őket diákkorukba, amikor elsős gimnazistaként már döntőt játszhattak, majd az utána következő három évben zsinórban megnyerték a kupát. Ez rajtuk kívül még egy csapatnak sikerült az elmúlt több mint négy évtizedben.

A duplázás is ritka, ezért is volt nagy eredmény, hogy a 2021-es Flóris-kupa győztes csapatának sikerült a címvédés. A 11.A egy drámai mérkőzésen kerekedett felül a 11.B osztály csapatán. A fiúk a rendes játékidőben, majd a hosszabbításban sem tudták eldönteni a kupa sorsát, és következhettek a tizenegyesek. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a közönség lélegzetvisszafojtva figyelt minden egyes kapura rúgást. Majd a szerencse az A-sok mellé állt, és Czémán Tamás kapus megfogta az egyik labdát. Az igazán feszült pillanatok ezután következtek, hisz egy gól még elválasztotta őket a győzelemtől. Ulicsák Miklós hosFlórisszasan helyezgette a labdát – mint utána elmondta a széllel küzdött –, majd nekilódult, és bevágta a hálóba.

Pillanatok alatt őrjöngésbe törtek ki a szurkolók, a csapat- és osztálytársak mind a pályára rohantak, és az örömtől könnyekben kitörő Ulicsákot többször a magasba dobták, majd a meccs másik hősét, Czémán Tamást is. „Az volt bennem, hogy nehogy fölé lőjem, de szerencsére nyugodt tudtam maradni”- mesélte Miklós a rúgás előtti pillanatokról. A nyertes csapat a hagyományokhoz hűen – a kupa és az érmek mellett – egy focilabdát is kapott. Ahogy korábban Flóris atya, ezúttal Cirill főapát – aki a bástyáról követte a meccset – a várfalról dobta le a játékszert a győzteseknek.

Az idei Flóris-kupáról készült videó itt tekinthető meg.