Tanulmányi verseny

 A 2011-es évben kiemelkedő eredményt elért diákokat rövid interjúra kértük:

 

Verdes Tamás 12.A, TUDOK Konferencia: Első díj. Olasz OKTV: 22. helyezett

A 2011-ben Békéscsabán megrendezett TUDOK Konferencia döntőjében szociológia szekcióba A Da Vinci-kód, mint a modern társadalmi igény dekódolása címmel tartottam előadást. A téma feldolgozása érdekes volt számomra, de tanulmányaimat más területen szeretném folytatni. Jelentkezésemet beadtam pszichológiára, jogra és a turizmus-vendéglátás szakra.

 

Horváth Áron 12.B, TUDOK Konferencia: Nagydíj, Filozófia OKTV: 15. helyezett

Idén TUDOK nagydíjas lettem történelem kategóriában, és a filozófia OKTV-én pedig 15. helyezést értem el. A TUDOK-ra készített prezentációm alapját a tavalyi történelem OKTV dolgozatomhoz készített kutatás adata. Kutatásom témája Stefánia belga királyi hercegnő élete és munkássága volt. A filozófia OKTV-re pusztán érdeklődésem és kíváncsiságom miatt jelentkeztem, és izgalmas élménynek bizonyult. Tanulmányaimat az ELTE jogi karán kívánom folytatni.

 

Korpics Dánel 11.B, Biológia OKTV: 2.helyezett

A biológia mindig is érdekelt, a kémiával együtt. Szerencsém is van, mert ezek szinte maguktól belemásznak a fejembe, s nem szükséges órákig tanulnom őket. Jellemző viszont rám az is, hogy a verseny végén döbbentem rá, a beadás pillanatában: az utolsó oldalt nem vettem észre.

 

Szegedi Domonkos 12.B, Biológia, Latin és Filozófia OKTV: mindhárom tárgy döntőse Szegedi Domonkosnak hívnak, végzős vagyok Pannonhalmán. Idén is több OKTV-tárgyból indultam, ez alkalommal talán nem is annyira a helyezésért (habár az is szándékom volt), hanem azért, amiért tizenegyedikben megszerettem ezt a versenyt. Az OKTV-n szinte az összes tárgyból több óra áll rendelkezésre lefordítani egy szöveget, kiszámolni valamit, megírni egy fogalmazást, válaszolni 100 biológiai kérdésre. Fizikából, a kedvenc tárgyamból, amivel továbbtanulni is fogok, például 5 órás a verseny. Ami ebben nekem tetszik, az a küzdés. Több órán keresztül magamra vagyok utalva, hogy egy problémát megoldjak, ha kapásból nem is tudom a megoldást, esetenként a versenyidő végére sem, de küzdök az utolsó percig, és a versenyről, ha eredménytelenül is, de büszkén távozhatok (hát még, ha helyezést is elér az ember). Úgy érzem hasznos tapasztalat az élethez egy ilyen megmérettetés, még ha csak rövidtávra is gondolok (az érettségi is hasonló). Ezúton szeretném megköszönni a felkészítést Kyra tanárnőnek, Antal atyának, Rékási tanár úrnak, Ambrus atyának és Konrád atyának!

 

Tóth Tamás 11.A, Filozófia OKTV: 2. helyezett

A gimnázium egyik legkiválóbb osztályába járok. Immár ötödik éve vagyunk együtt. Idén már gimnáziumi pályafutásunk csúcsaihoz értünk: a tetőtérbe költözhettünk. Mindig is a jó tanulók közé tartoztam. Kezdettől vonzanak a humán tudományok, így a filozófia is. Tanulmányaimat valamelyik jogi egyetemen szeretném folytatni. 

 

Kakasi Dávid 11.A, Földrajz OKTV: 6. helyezett

Kisgyerekkorom óta érdekelt a térképészet és a meteorológia, később pedig kíváncsi lettem gazdasági kérdésekkel kapcsolatban is. Ezért indultam a földrajz OKTV-n. Ha befejezem gimnáziumi éveimet, terveim szerint a BME fizika szakán fogok továbbtanulni, tehát közel sem kizárt, hogy később is szükség lesz földrajztudásomra.

 

Kaposi Ágoston 11.A, Informatika és Matematika OKTV: mindkét tárgy döntőse

Érdeklődési körömbe tartoznak a matematika, a fizika és az informatika tantárgyak. Tanulmányaimat felsőfokon villamos- vagy közlekedésmérnökként, esetleg fizikusként kívánom folytatni. 

 

Biriszló Bence 12.B, Latin OKTV: 21. helyezett

Budapesten, a XVIII. kerületben, Pestszentlőrincen lakom. A latin nyelvet Pannonhalmán kezdtem tanulni, de a második évtől szerettem meg igazán. A tavalyi évben is sikerült az OKTV döntőjébe jutnom, idén pedig még a tavalyinál is jobb helyezést sikerült elérnem. Felsőoktatási jelentkezésemet az ELTE BTK történelem szakára adtam be, ahol a történelem mellett a latin nyelv tanulását is folytatni szeretném.

 

Szabó Máté 10.A, Latin OKTV: 6. helyezett      

A 7-8. osztálybeli latinórákon szerettem meg ezt a nyelvet, és az utóbbi két évi, kis létszámú csoportnak köszönhetően, illetve a magas óraszám miatt vált lehetővé, hogy 10. évfolyamos diákként is indulhassak az OKTV-n. Bár sokan azt hiszik, hogy a latin mint holt nyelv önmagában kevéssé használható nyelvismeret, mégis sokat segít egyéb idegen nyelvek tanulásában, ráadásul érdekes kulturális színfolt még egy mérnöknek készülő diák számára is.                                                                                                                                    

Pallagi Péter 12.B, Történelem OKTV: 16. helyezett

Sülysápról érkeztem. Az idén sikeresen bejutottam a történelem OKTV döntőjébe, ahova egy meghatározott témakör alapján kellett pályamunkát készíteni. Dénesi Tamás tanár úr és a pannonhalmi levéltár anyagának segítségével dolgozatomat Borkereskedelem Szentmártonban a 18. században címmel írtam. A történelem mindig is érdekelt, ezért adtam be jelentkezésemet az ELTE BTK történelem szakára, ahol minor szakként az angolt is fel szeretném majd venni.